VW pozná termín konca spaľovacích motorov. Odpíše ich do roka 2035

Svet sa doslova rúti do elektrickej éry. Jedna automobilka za druhou oznamujú, kedy ukončia výrobu spaľovacích motorov. Teraz sa k nim pridáva Volkswagen.

02.07.2021 12:00
debata (4)
Volkswagen najneskôr do roku 2035 zastaví... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Volkswagen najneskôr do roku 2035 zastaví predaj áut so spaľovacími motormi. Nahradí ich postupne celou rodinou elektromobilov ID.

Také Volvo, Jaguar či Cadillac už oznámili, že so spaľovacími motormi skončia ešte v tejto dekáde. Najväčšia automobilka v Európe zatiaľ mlčala. Vedeli sme len to, že už nebude investovať do vývoja novej generácie spaľovacích motorov. Inovovať bude len tie súčasné. Žiaden presný termín však Volkswagen neuviedol, hoci má v porovnaní s konkurenciou veľmi agresívnu elektrickú stratégiu. Až teraz tu máme relevantnejšie informácie. Postaral sa o ne Klaus Zellmer, šéf predaja Volkswagenov, v rozhovore pre nemecké noviny Muencher Merkur.

Audi - motor 3,0 TDI Čítajte viac Audi: Umieráčik už zvoní. Ingolstadt prezradil posledné auto na benzín

Zmienil sa, že s predajom áut na benzín a naftu skončí automobilka najneskôr v roku 2035. Nahradí ich elektromobilmi divízie ID. Aspoň v Európe. Čína a USA budú nasledovať o čosi neskôr. A posledné prídu na rad Afrika s Južnou Amerikou, pretože v týchto regiónoch sa nepredpokladá vybudovanie dostatočnej nabíjacej infraštruktúry ani v ďalšej dekáde. Do roku 2050 má byť celé portfólio vozidiel uhlíkovo neutrálne. O čosi viac zatlačí na elektrickú pílu Audi, ktoré zastaví predaj „fosílnych“ áut v Európe už v roku 2033 a od roku 2026 neuvedie žiaden nový model so spaľovacím motorom.

Jaguar I-Pace - 2019 Čítajte viac Jaguar šokuje. Od roku 2025 chce vyrábať len elektrické autá!

Podobný osud čaká nepochybne aj Škodu. Tá prtedstaví do roku 2030 tri nové elektromobily. Elektrifikované autá majú vtedy tvoriť 50 až 70 % jej registrácií. Predpokladáme, že tento postup bude koordinovaný so Seatom. Výnimkou v koncerne je len Porsche. To chce stoj čo stoj obhájiť existenciu svojej ikony 911 bez toho, aby poslalo do minulosti jej fenomenálny 6-valcový boxer. Dokonca vôbec neráta s elektrickou verziou. Na vec ide inak. Pustilo sa do výroby syntetických palív, ktoré sú uhlíkovo neutrálne. Tieto e-palivá potom ponúkne svojim zákazníkom. Takto ostane „bruselský“ vlk sýty a „koza“ zo Zuffenhausenu celá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #spaľovacie motory
Články podľa značiek