Neuveriteľné: Lamborghini vyvíja nový 12-valec. Je to priam provokácia!

Automobilky dnes škrtajú jeden veľký motor za druhým a investujú do elektromobilov. „Lambo“ je však asi z inej planéty. Vyvíja totiž od základu nový atmosférický 12-valec. Potvrdil to sám šéf Stephan Winkelmann.

14.07.2021 14:00
debata (7)
Lamborghini Sián bolo prvým hybridným... Foto: IAA
Lamborghini Sián Lamborghini Sián bolo prvým hybridným Lamborghini. Elektrifikovaný bude aj nástupca Aventadoru, ale 12-valca sa nevzdá.

Lamborghini sa v poslednom čase skloňovalo najmä z dôvodu potenciálneho predaja. Záujem o túto taliansku značku pod krídlami Audi prejavila totiž švajčiarska spoločnosť Quantum a britské konzorcium Centricus Asset Management. Dokonca svoju ponuku zvýšili na takmer desať miliárd eur, keď nemecký koncern ponuku rázne odmietol. A zdá sa, že názor nezmení. „Lambo“ už má narysovanú budúcnosť a tá má byť veľkolepá. Vrátane novej vlajkovej lode, teda nástupcu Aventadoru. Na rozdiel od konkurentov sa totiž taliansky býk nemieni vzdať svojich ikonických atmosférických 12-valcov. To je v „dobe elektrickej“ naozaj čosi nevídané.

Lamborghini Sián - model Lego 2021 Čítajte viac V Česku postavili z Lega repliku Laborghini Sián. Je ťažšia ako originál

Potvrdil to sám šéf Lamborghini Stephan Winkelmann, mimochodom aj súčasný šéf Bugatti a nie príliš horlivý zástanca elektromobilov. Nedávno odhalené Lamborghini Ultimae bude síce posledným Lamborghini s čisto benzínovým pohonom, ale jeho nástupca na 12-valec nezanevrie. A nebude hocaký. Lambo sa pustilo do vývoja úplne nového atmosférického agregátu. Winkelmann pre Autoblog uviedol, že nový agregát nebude mať s predchádzajúcou 6,5-litrovou jednotkou nič spoločné. "Technológia je iná, je to úplne nový motor, všetko je úplne nové. Z hybridného Siánu ani z Aventadoru tam nebude žiaden komponent, povedal na tému novej vlajkovej lode Winkelmann.

Atmosférické motory V12 patria do DNA... Foto: Lamborghini
Lamborghini - motor V12 Atmosférické motory V12 patria do DNA automobilky zo Sant Agaty. Nezmení sa na tom nič ani v blízkej budúcnosti. Do hry však vstúpi aj elektrina.

A keďže Lamborghini chce ostať verné tradícii, s preplňovaním vôbec nepočíta. Turbodúchadlá zvyšujú váhu, čo je proti jeho filozofii. Lambo sa však nevyhne elektrifikácii. Len s ňou sa bude môcť dostať k vyšším výkonom. Podľa Winkelmanna je totiž 770 koní z aktuálneho 6,5-litrového agregátu maximom, ktoré z neho bolo možné „vyžmýkať“. Ďalšie kone budú teda elektrické. Talianskej značke to zároveň umožní vtesnať sa do emisných noriem a ešte nejaký ten čas podržať autá so spaľovacím motorom pri živote. Neelektrifikované verzie možno ešte prežijú na tratiach, ale tie homologizované pre cestnú premávku s nimi nadobro skončia.

Lamborghini - motor V12 Čítajte viac Lamborghini na predaj? Briti za značku ponúkli 7,5 miliardy eur

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Sian #12-valec
Články podľa značiek