Toyota Corolla: Svetový bestseller má nakonte už 50 miliónov kusov! Je to rekord

V histórii automobilizmu sa objavilo niekoľko „ľudových“ vozidiel, ktoré získali celosvetovú popularitu. Medzi velikánmi však vyčnieva japonská Toyota Corolla.

26.08.2021 12:00
Toyota Corolla - historia Foto:
Toyota Corolla sa stala najpredávanejším autom planéty v roku 1997.
debata

V roku 1966 sa svetu predstavila prvá generácia modelu Corolla od japonskej Toyoty. Stačilo osem rokov a už sa mohlo pýšiť titulom najpredávanejšieho automobilu na svete. Jej recept na úspech netkvel v ohromujúcom dizajne alebo výkone. Podstatné boli hospodárnosť, spoľahlivosť a nenáročná údržba.

Dovtedajším historickým rekordérom bol Volkswagen Beetle, ktorý si podmanil motoristov po celom svete. Nastal tak súboj, kto sa stane absolútnou historickou jednotkou v predajnosti. Kým však Beetle nedokázal reagovať na moderné trendy a postupne sa z neho stávala relikvia, Corolla stíhala každou generáciou a modernizáciou držať krok s dobou.

Toyota - kukurica Čítajte aj Toyota sa vracia do stredoveku. Autá predáva za kukuricu

Zlom nastal v roku 1997, keď sa Toyota Corolla stala najpredávanejším autom planéty. A dnes, po 55 rokoch od začiatku výroby, má na konte míľnik v podobe 50 miliónov vyrobených kusov. Navyše sa teší neochvejnej popularite po celom svete, takže ďalšie milióny onedlho pribudnú.

Jej najbližším prenasledovateľom je Volkswagen Golf, ktorý sa začal vyrábať o osem rokov neskôr a momentálne sa blíži k méte 40 miliónov vyrobených kusov. Treba aj dodať, že pod názvom Corolla sú zahrnuté všetky karosárske varianty, čo však určite platí aj v prípade konkurentov. Jej úspechu prospelo aj to, že sa s ňou od začiatku počítalo ako s vozidlom na export. Už v novembri roku 1966 bolo dovezených 15 kusov dvojdverového sedanu do Austrálie.

Toyota - motor D4-D Čítajte aj Toyota vraj vyvíja nový diesel! Je to možné?

Ako sme už spomenuli, Toyota Corolla si našla priaznivcov po celom svete hlavne vďaka univerzálnosti, ktorú poskytuje ako rodinné, mestské alebo voľnočasové auto. Práve ono zhmotňuje pojem automobil vo väčšine sveta. Predáva sa na 150 trhoch sveta a vyrábajú ju v 12 fabrikách. V priemere zíde nová Corolla z montážnych liniek každých 28 sekúnd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Corolla #najpredávanejšie auto
Články podľa značiek