GAC A480: Číňania majú supernabíjačku. Nabíja rýchlosťou tankovania!

Dlhé časy strávené na nabíjačkách by mohla vyriešiť nová, extrémne výkonná technológia čínskej spoločnosti GAC. Jej nabíjačka má výkon 480 kW. Ešte do konca tohto roku ich sprevádzkuje 100.

07.09.2021 12:00
debata (11)
Nová čínska nabíjačka A480 od spoločnosti GAC... Foto: SHUTTERSTOCK, GAC
GAC - nabíjačka A480 Nová čínska nabíjačka A480 od spoločnosti GAC by mala prakticky vymazať časový rozdiel medzi tankovaním bežného auta a dobíjaním elektromobilu.

Čínsku spoločnosť GAC poznáme skôr ako výrobcu elektromobilov. Zároveň však po vzore Tesly pracuje aj na nabíjacej infraštruktúre. Teraz sa pochválila novou generáciou nabíjacej stanice s výkonom 480 kW. To je naozaj extrém. V súčasnosti majú nabíjacie stanice výkon zväčša 50 kW až 150 kW. Superchargery Tesly nabíjajú výkonom 250 kW. Ešte výkonnejšie sú nabíjacie stanice siete Ionity s výkonom 350 kW. V prevádzke je aj jedna nabíjacia stanica spoločnosti Siemens, ktorá posunula nabíjací výkon na 450 kW. A potom tu existuje experimentálna, vodou chladená nabíjacia stanica s výkonom 500 kW od spoločnosti ITT Cannon. Rozhodne však nemôžeme hovoriť o infraštruktúre. Týchto hypernabíjačiek je totiž zatiaľ málo.

Škoda Enyaq - Chorvátsko 2021 Čítajte viac Videotest: Do Chorvátska elektromobilom Škoda Enyaq. Dá sa to vôbec?

Zato GAC ich chce ešte do konca roka postaviť v Číne rovnú stovku. Automobilka tvrdí, že touto nabíjačkou sa jej podarilo nabiť svoj elektromobil GAC Aion V 6C s kapacitou batérie 70 kWh z 0 na 80 % za osem minút. Dodanie 35,1 kWh z 30 na 80 % trvalo dokonca len päť minút. To sú časy, ktoré sa začínajú blížiť tým, ktoré strávime na „pumpách“ s konvenčnými autami. Samozrejme, je tu háčik. Zatiaľ žiadny sériový elektromobil neumožňuje nabíjanie s takýmto vysokým výkonom. Aj preto, že veľmi rýchle nabíjanie degraduje batérie. Lenže GAC myslel aj na to. Jeho upravený model Aion V 6C je vybavený akumulátormi s grafitovou 3D štruktúrou (3DG), ktoré majú odolať takémuto znehodnoteniu.

Porsche - nabíjací park Lipsko Čítajte viac Expert: Výstavba nabíjačiek musí byť 30-krát rýchlejšia. Inak hrozí kolaps

Dokonca GAC garantuje životnosť batérie okolo milión kilometrov. Číňania to majú pravdepodobne dobre premyslené, keďže do roku 2025 chce GAC sprevádzkovať až 2 000 nabíjačiek A480, ktoré majú pokryť 300 čínskych miest. Prvá z nich už funguje neďaleko letiska Guangzhou Baiyun. Takéto rýchle nabíjanie by zbavilo majiteľov elektromobilov stresu z nedostatočného dojazdu a dlhých časov strávených na nabíjačkách. Samozrejme, superrýchle nabíjanie by mali majitelia elektromobilov aj v budúcnosti používať výlučne pri dlhších cestách a svoje elektrické autá nabíjať najmä doma nízkym výkonom.

Tesla - elektrická Hodvábna cesta Čítajte viac Tesla postaví v Číne ‘elektrickú Hodvábnu cestu‘. Bude mať 5 000 km

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjačky #nabíjanie elektromobilov #GAC
Články podľa značiek