Autá ako verejný nepriateľ: Aktivisti chcú zákaz reklám na fosílne palivá

Zákaz spaľovacích áut aktivistom nestačí, ešte pred ním chcú aj zákaz reklám na fosílne palivá. Podobný, aký dnes existuje na tabakové výrobky.

06.10.2021 16:00
debata (25)
V očiach mnohých aktivistov sú momentálne autá... Foto: JATO Dynamics
JATO Dynamics - emisie 2019 V očiach mnohých aktivistov sú momentálne autá najvážnejším ekologickým problémom planéty.

Aj keď globálne existujú oveľa vážnejší znečisťovatelia prostredia, napríklad hnedouhoľné elektrárne, poľnohospodárstvo, námorná lodná doprava, tak to vyzerá tak že úhlavným nepriateľom ekoaktivistov sa stali práve autá.

Iba nedávno sme písali o tom, že organizácie Greenpeace a Deutsche Umwelthilfe pohrozili, že zažalujú Daimler, BMW a Volkswagen, ak do konca dekády neprestanú uvádzať na trh nové benzínové vozidlá. Daimler sa im postavil a vyhlásil, že podobným snahám sa bude brániť všetkými dostupnými právnymi krokmi.

shell Čítajte viac Shell musí znížiť emisie o 45 %, rozhodol súd. Koncern to považuje za absurdné

V rámci snáh o znižovanie emisií je v Európe stále v hre ekologickými aktivistami výrazne podporovaný zákaz predaja spaľovacích áut po roku 2030 a fakticky k nemu pravdepodobne povedie aj nová emisná norma Euro 7. Popritom musia automobilky už teraz platiť miliónové pokuty za nedodržiavanie prísnych emisných noriem.

A evidentne je to málo. Najnovšie totiž ekoaktivisti chcú, aby sa v celej EÚ presadil zákaz reklám na spaľovacie motory. Konkrétne skupina viac než 20 environmen­tálnych organizácií spustila kampaň požadujúcu prijatie zákona zakazujúceho reklamu a podporu fosílnych palív v Európskej únii, podobne ako je to v prípade tabakových výrobkov.

Elektromobily Čítajte viac Pri podpore ekodopravy Európska komisia nehrá fér

Takýto zákaz pritom už v niektorých mestách existuje na lokálnej úrovni. Amsterdam napríklad tento rok zakázal na zastávkach metra reklamy súvisiace s „fosílnymi produktmi“. Medzi ne patria aj reklamy na autá na zemný plyn a tiež aj na lacné letenky.

Organizácie chcú za jeden rok zozbierať milión overených podpisov od občanov z najmenej siedmich členských štátov EÚ. Ak sa to podarí, Európska komisia má povinnosť sa žiadosťou zaoberať, ale nie je povinná konať.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie áut #zákaz spaľovacích motorov #ekoaktivisti #zákaz reklamy na fosílne palivá
Články podľa značiek