Elon Musk: Pred čínskymi automobilkami mám rešpekt

Časy, keď sa tradiční výrobcovia áut necítili ohrození čínskymi automobilkami, sa pomaly končia. Myslí si to nielen šéf Tesly.

11.10.2021 14:00
debata (4)
Čínske elektromobily už dávno nie sú len... Foto: TASR/AP, Susan Walsh
Elon Musk Čínske elektromobily už dávno nie sú len „haraburdami“. Viacerí experti si myslia, že predstavujú konkurenciu, ktorú tradičné značky hlboko podceňujú.

Čínske automobilky síce len štartujú svoju európsku ofenzívu a zatiaľ hrajú okrajovú rolu, ale tempo, akým sa rozvíjajú, môže byť čoskoro zničujúce pre tradičných automobilových producentov. Poukázal na to nedávno aj Elon Musk, šéf Tesly, ktorý sa zúčastnil na konferencii World New Energy Vehicle Congress v čínskom Chaj-nane. „Pred čínskymi automobilkami mám veľký rešpekt,“ uviedol Musk. A dodal, že ich považuje za najkonkurenci­eschopnejšie na svete. „Najmä preto, že sú veľmi dobré v softvéri.“ Zároveň zdôraznil, že práve softvér, zvlášť ten pre autonómne riadenie, bude tým, čo bude najviac ovplyvňovať budúcnosť autobrandže.

NIO SE8 - Euro NCAP 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Dve čínske autá ‘zahviezdili‘ v crashtestoch. Ale aj vodík a elektrina

Vo svojom presvedčení nie je sám. „Hrozbu“ čínskych automobiliek si uvedomujú aj ďalšie osobnosti. Napríklad uznávaný analytik Sandy Munro tvrdí, že „tradičné automobilky v oblasti elektromobility zlyhali a teraz doháňajú zmeškané“. Nedával si servítku pred ústa, keď dodal, že niektoré z nich to trpko oľutujú, pokiaľ si bude vrcholový manažment naďalej myslieť, že Čína produkuje „haraburdy“. A šéf Renaultu Jean-Dominique Senard sa zas vyjadril, že tradičné značky budú čoskoro čeliť prudkej konkurencii z Číny. „Musíme sa rýchlo spamätať a postaviť sa novým uchádzačom o európsky trh, ktorí predávajú lacné, ale dôveryhodné autá.“

Xpeng P5 - 2021 Čítajte viac XPeng P5: Číňania majú prvé sériové auto s LiDARom. Predbehli aj Volvo

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #automobilky #softvér #Elon Musk
Články podľa značiek