Ženevský autosalón v roku 2022 náhle zrušili. Problémom je vraj pandémia

Ešte nedávno sľubovali organizátori autosalóna v Ženeve solídnu účasť automobiliek aj koncept, ktorým nechceli napodobňovať nedávnu výstavu mobility v Mníchove. Nakoniec ale zavelili na ústup. Len o koronavírus však zďaleka nejde.

11.10.2021 18:15
debata (2)
Najbližší autosalón v Ženeve sa má uskutočniť... Foto: GIMS
autosalon ženeva, zrušeny Najbližší autosalón v Ženeve sa má uskutočniť až v roku 2023. Plány organizátorov sú však možno až príliš optimistické.

Ostatný ročník ženevského autosalóna sa uskutočnil v roku 2019. Ten nasledujúci sa stal obeťou nastupujúcej pandémie. Organizátori ho zrušili v poslednej chvíli, čo prinieslo obrovské finančné straty nielen samotnému výstavisku Palexpo, ale aj automobilkám. Mnohým ostal z prístupu organizátorov, ktorí o riziku vedeli, no do posledných hodín vystavovateľov uisťovali, že na priebeh podujatia to nebude mať vplyv, zlý pocit. Zrušený bol aj ďalší ročník, 2021, s tým, že ďalší bude v roku 2022. Nie je to tak dávno, čo stály výbor dokonca zverejnil priebežný zoznam automobiliek, ktoré účasť v budúcom roku potvrdili.

Patrili medzi ne Volkswagen vrátane Audi, Seatu a Škody či Renault s Cuprou. Teraz ale prichádza zo Švajčiarska zlá správa. Organizátori oznámili, že podujatie v budúcom roku rušia. Dôvodom má byť opäť koronavírus. „Napriek maximálnemu úsiliu musíme čeliť faktom. Pandemická situácia nie je pod kontrolou a predstavuje veľkú hrozbu pre podujatia v uzavretých priestoroch. Svoje rozhodnutie však vnímame skôr ako odklad, než zrušenie. Veríme, že v roku 2023 sa autosalón na brehy Ženevského jazera vráti silnejší než kedykoľvek predtým,“ povedal prezident stáleho výboru podujatia Maurice Turrettini.

Autosalón Ženeva - 2016 Čítajte viac Ženevský autosalón presťahujú do Kataru. Už budúci rok!

Podľa výkonného riaditeľa výstavy Sandra Masquitu neistota spojená s pandémiou neumožňuje totiž vystavovateľom záväzne prisľúbiť účasť v budúcom roku. My si však myslíme, že je to len diplomatické odmietnutie zo strany výrobcov, ktorí si dobre pamätajú fiasko z roku 2020 a navyše majú celkom iné starosti. Napríklad s čipovou krízou a s astronomickými investíciami do znižovania flotilových emisií. Na drahý autosalón ani na oslavy jednoducho nie je čas. A asi nebude ani v budúcnosti, hoci organizátori tvrdia, že čas využijú na evolúciu autosalónu, ktorého centrom majú ostať stále autá.

Automobilky počas pandémie presunuli prezentáciu do virtuálneho priestoru a dokonca sa im to zapáčilo. Ušetria tým množstvo nákladov. Ženevu tak plánovalo v budúcom roku obísť napríklad štrnásť značiek koncernu Stellantis, značky koncernu General Motors, Ford a mnoho ďalších. Ak by sa aj výstava uskutočnila, išlo by o torzo skutočnej ponuky. Jedinou šancou pre Ženevu je tak nedávno ohlásená sesterská prehliadka v Katare. Bude sa volať Qatar Geneva International Motor Show a švajčiarski usporiadatelia na nej spolupracujú s organizáciou Qatar Tourism. Miestom konania má byť metropola Dauhá. Prvý ročník odštartuje na jeseň 2022. No nie je vylúčené, že aj tieto plány stroskotajú.

Autosalón Ženeva - 2020 Čítajte viac Zlý švajčiarsky vtip: Ženevský autosalón 2021 by vraj mohol byť!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva
Články podľa značiek