Carvago: Predajcovia začínajú špekulovať, aby mohli jazdené autá predať drahšie

Ceny jazdených áut narástli od úvodu roka priemere o 13 percent, predajcovia vraj s nimi začínajú špekulovať.

29.12.2021 18:00
Jazdene auta ilustracny Foto:
Predajcovia jazdených áut vraj z trhu sťahujú žiadané modely, aby ich o pár mesiacov mohli predať podstatne drahšie, tvrdí Carvago.
debata (3)

Trh s jazdenými autami prežíva turbulentné obdobie. Záujem o ne stúpa kvôli nedostatku nových áut, spôsobenému čipovou krízou a aj preto, že ceny nových áut rastú ešte rýchlejšie, než ceny jazdených. Opäť je to spôsobené vyšším dopytom, politikou automobiliek, ktoré „tlačia do obehu“ drahšie a lepšie vybavené autá, na ktorých zarábajú viac a aj Európskou úniou, požadujúcou aj pri cenovo dostupných autách stále silnejšiu bezpečnostnú výbavu, ktorá ich predražuje.

Dieselové autá - bazár Čítajte viac AutoScout24: Ceny ‘jazdeniek‘ rastú do nebies aj v Nemecku. Najviac tých na LPG!

Aj preto mnohí siahajú po relatívne nových jazdených autách vo veku okolo dvoch-troch rokov, ktorých ceny stúpajú najviac a v niektorých prípadoch už atakujú ceny nových áut. Počet ponúkaných ojazdených vozidiel medzičasom klesol na krízovú úroveň z roku 2009.

„Zatiaľ čo predtým sa počet ojazdených automobilov každoročne zvyšoval o jedno až tri percentá v pomere k počtu automobilov na cestách, v súčasnosti je počet inzerovaných automobilov rovnaký ako pred 12 rokmi, keď svet zmietala globálna hospodárska kríza. Situácia je teda vážna a bude sa ďalej zhoršovať,“ hodnotí aktuálny stav na trhu jazdených áut Jakub Šulta, šéf online trhoviska s jazdenými autami Carvago. V blízkej budúcnosti podľa neho nemožno očakávať ich zlacnenie. Práve naopak – automobilov bude v ponuke ešte menej a budú drahšie.

Kia e-Niro - servis Čítajte viac Kupujete jazdené auto? Týmto doplnkom výbavy sa radšej vyhnite!

Na základe vlastnej analýzy Carvago očakáva, že ponuka automobilov na predaj sa v prvom štvrťroku 2022 zníži o ďalších 5 až 10 %. „Existujú tri dôvody pre ďalší rast cien jazdených áut: ďalšie odstávky výroby počas vianočných týždňov, cyklicky nižší predaj áut v decembri a súčasná neochota ľudí dávať svoje autá na predaj. To všetko bude mať vplyv na ceny,“ hovorí Šulta.

Predstavitelia spoločnosti Carvago navyše predajcov jazdených áut nepriamo obvinili zo „špekulovania s cenami“. „Okrem toho reálne sťahujú zo svojich ponúk autá, o ktorých vedia, že ich budú môcť predať s vyšším ziskom o šesť mesiacov…',“ tvrdia bez uvedenia akýchkoľvek bližších dôkazov. „Na trhu jasne vidíme, že obchodníci sú si dobre vedomí aktuálnych podmienok a situáciu využívajú. Umelo tak vzniká dodatočný tlak na rýchlejšie zvyšovanie cien…“ objasňuje Šulta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #Carvago #ceny jazdených áut
Články podľa značiek