Volvo vymenilo šéfa. Ten nový prichádza od ‘vysávačov‘!

Súčasný šéf Volva Håkan Samuelsson opúšťa svoje kreslo. Sadne si doň Jim Rowan, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Dyson. Je to prekvapivé, pretože s autobrandžou nemal doteraz nič spoločné. Až na krach projektu elektromobilu N526.

06.01.2022 20:00
debata
Jim Rowan sa ujme funkcie generálneho riaditeľa... Foto: Dyson
James Rowan - nový šéf Volva Jim Rowan sa ujme funkcie generálneho riaditeľa Volva po tom, čo pracoval štyri roky pre britského výrobcu vysávačov Dyson a necelý rok ako riaditeľ spoločnosti Ember Technologies.

Håkan Samuelsson stál na čele Volva od roku 2012, ale ako člen predstavenstva v ňom pôsobil už o dva roky skôr. Teraz vrcholovú pozíciu opúšťa, hoci za jeho „nadvlády“ sa švédskej značke pod krídlami čínskeho gigantu Geely darilo. Dôvodom je pravdepodobne vek, pretože Samuelsson má 70 rokov. Takže zmena až tak neprekvapuje. Prekvapením je jeho nástupca, ktorý nemal doteraz s automobilovým priemyslom nič spoločné. Volvo siahlo úplne mimo tejto brandže. Žezlo totiž prevezme Jim Rowan, známy do roku 2020 ako generálny riaditeľ spoločnosti Dyson, známej najmä vďaka výrobe inovatívnych vysávačov.

Hyundai - Peter Schrayer a Albert Biermann Čítajte viac Hyundai chce ‘vyhodiť‘ dve manažérske esá. Šéfa dizajnu a šéfa vývoja!

Zúčastnil sa síce projektu vývoja elektromobilu N526, ktorý bol snom zakladateľa firmy Jamesa Dysona, no ako vieme, ten pre obrovské náklady a nulovú rentabilitu skrachoval po tom, čo britská firma preinvestovala niekoľko miliárd dolárov. Do Volva však neprichádza priamo z Dysonu. Rowan mal ešte ročnú zastávku v spoločnosti Ember Technologies, ktorá sa zaoberá špeciálnymi riadmi, udržiavajúcimi teplotu obsahu nápojov či potravín. Ešte stále je jej generálnym riaditeľom a členom predstavenstva. Nezvyklý výber vrcholového manažéra obhajuje Volvo tým, že Rowan má viac ako tridsaťročné skúsenosti v spotrebiteľskom a technologickom priemysle.

Volvo Recharge Concept - 2021 Čítajte viac Volvo XC90: Vlajkové SUV čaká veľká transformácia. Je to dobrý ťah?

Práve tieto znalosti majú pomôcť Volvu pri presadzovaní novej elektrickej stratégie. Do konca dekády sa má totiž táto švédska značka zmeniť na čistú elektromobilku. „Volvo prechádza rýchlou transformáciou a digitalizáciou, a preto sme chceli priviesť niekoho s globálnymi skúsenosťami, generálneho riaditeľa mimo automobilového priemyslu. Jim je tou správnou osobou, ktorá urýchli cestu Volva do budúcnosti,“ komentoval nástup Rowana Eric Li, predseda predstavenstva automobilky. Samuelsson, ktorý v minulosti pracoval najmä pre výrobcov nákladných áut, napríklad pre MAN či Scaniu, však Volvo celkom neopúšťa. Naďalej bude šéfovať sesterskej divízii Polestar, ktorá plánuje vstup na burzu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Hakan Samuelsson #Dyson #Jim Rowan
Články podľa značiek