WCOTY 2022: Novinári vybrali 10 najlepších áut sveta. Elektrické sú v menšine

Anketa Svetové auto roka postúpila do ďalšej fázy. Poznáme finálovú desiatku, ale aj finalistov v ďalších kategóriách. Výber je pestrý – od elektrického Mercedesu-Benzu EQS až po Daciu Sandero.

10.02.2022 14:00
debata
Novinkou tohto ročníka je kategória... Foto: WCOTY
WCOTY 2017 Novinkou tohto ročníka je kategória elektromobilov.

V lete zverejnila jury ankety Svetové auto roka (WCOTY) zoznam 27 prihlásených modelov, ktoré splnili požiadavky tejto súťaže. Teraz je tu druhé kolo. Porota zložená zo 102 novinárov z 33 krajín celého sveta vybrala desať finalistov v hlavnej kategórii, ale aj päť finalistov v podkategóriách. Okrem tých tradičných – mestské auto roka, športové auto roka, luxusné auto roka a najkrajšie auto roka – pribudla tento rok nová. Je to kategória “elektromobil roka“, čo prekvapuje, pretože elektrické autá sa stávajú bežnou súčasťou ponuky. Vidieť to aj na hlavnej kategórii. Z desiatich finalistov sú až štyri čisté elektromobily.

COTY Čítajte viac COTY 2022: Poznáme 7 finalistov na auto roka. Enyaq vyradil ID.4!

Do boja o najprestížnejší titul postúpili Audi Q4 e-tron, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 a sesterská Kia EV6. Spoločnosť im robí atraktívny crossover Cupra Formentor, sedan Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Tucson, Lexus NX a dvojica „driftujúcich“ kupé Toyota GR 86/ Subaru BRZ. Hyundai je teda jedinou značkou, ktorá má vo finále hneď dvoch zástupcov. Nepochodili ambiciózni uchádzači ako Toyota Yaris Cross, Peugeot 308 či nová Kia Sportage vyrábaná aj na Slovensku. Zaujímavé je, že v triede čistých elektromobilov nenájdeme Kiu EV6, ale len jej dvojvaječné dvojča Hyundai Ioniq 5, hoci vo finálovej desiatke sú obe.

Medzi finalistov WCOTY sa prebojovali štyri... Foto: WCOTY
WCOTY - 2022 Medzi finalistov WCOTY sa prebojovali štyri čisté elektromobily. Klasický pohon má teda stále prevahu. O podkategóriách to však už rozhodne neplatí.

Šancu na titul medzi elektromobilmi má aj brutálne 4-dverové kupé Audi e-tron GT, luxusné elektrické SUV BMW iX, elektrická vlajková loď zo Stuttgartu Mercedes-Benz EQS a Ford Mustang Mach. Triedu elektromobilov pripomína aj súťaž o luxusné auto roka, pretože tu nájdeme opäť BMW iX aj Mercedes-Benz EQS a k tomu elektrický crossover Volvo C40 Recharge. Sú tu len dva klasické modely – Audi Q5 a SUV Genesis GV70. Ešte viac ovládli elektromobily podkategóriu, v ktorej súťažia autá o dizajn roka. Príliš to neprekvapuje. Elektrická technológia uvoľňuje totiž dizajnérom ruky, takže často prichádzajú s inovatívnymi tvarmi.

NACOTY - 2022 Čítajte viac Američania vybrali 3 najlepšie autá roka 2022. Elektrické nestíhali

Platí to pre Audi e-tron GT, Ford Mustang Mach-E, Kiu EV6 a Hyundai Ioniq 5, ako aj pre Mercedes-Benz EQS. Jedinou triedou, kde žiadny elektromobil nenájdeme, je kategória „mestské auto roka“. Naozaj sme zvedaví, ako to v nej dopadne, pretože práve tu kandidujú cenovo dostupné autá s klasickým pohonom. Sitom dokonca prešla Dacia Sandero či maličký indický crossover Renault Kiger, predávaný len v Ázii. Ale ani Opel Mokka, Toyota Yaris Cross a VW Taigun nie sú autá, ktoré by zruinovali váš rozpočet. Meno celkového víťaza sa dozvieme presne 13. apríla, no ešte v marci novinárska porota zredukuje postupujúce vozidlá na tri v každej kategórii.

Finalisti WCOTY 2022

Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron Foto: Audi
Audi Q4 e-tron - 2021 Audi Q4 e-tron
Cupra Formentor
Cupra Formentor Foto: Cupra
Cupra Formentor VZ5 - 2021 Cupra Formentor
Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Ford Mustang Mach-E
Genesis G70
Genesis G70 Foto: Genesis
Genesis G70 Shooting Brake - 2021 Genesis G70
Honda Civic
Honda Civic Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Honda
Honda Civic Sedan - 2021 Honda Civic
Hyundai Ioniq 5
Hyundai Ioniq 5 Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Hyundai Ioniq 5
Hyundai Tucson
Hyundai Tucson Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2021 Hyundai Tucson
Kia EV6
Kia EV6 Foto: Kia
Kia EV6 - 2021 Kia EV6
Lexus NX
Lexus NX Foto: Lexus
Lexus NX - 2021 Lexus NX
Toyota GR86/ Subaru BRZ
Subaru BRZ Foto: Subaru
Subaru BRZ - 2021 Subaru BRZ
Toyota GR 86 Foto: Toyota
Toyota GR 86 - 2021 Toyota GR 86

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY
Články podľa značiek