Tatra Defence: Bude sa obrnený Pandur II 8x8 vyrábať na Slovensku?

Bojové obrnené vozidlo Pandur II 8x8 bolo prvýkrát predstavené v roku 2001 americko-rakúskou spoločnosťou Steyr-Daimler-Puch. Za ten čas sa dokázalo presadiť v niekoľkých krajinách sveta, vrátane Českej republiky. Platformu Pandur II 8x8 ponúka Slovensku, ktoré plánuje v blízkej dobe nakúpiť 76 nových bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8, česká vláda. Výhľadovo má ísť o nákup až 500 kusov bojových obrnených vozidiel.

12.02.2022 00:00
debata
Pandur II 8x8 Foto: Tatra Defence
Pandur II 8x8 Pandur II 8x8

Bojové obrnené vozidlo Pandur II 8×8 bolo predstavené americko-rakúskou spoločnosťou Steyr-Daimler-Puch v roku 2001, ktorá je od roku 2003 súčasťou koncernu General Dynamics European Land Systems. Prvý úspech zaznamenala platforma Pandur II 8×8 už v roku 2005 v Portugalsku. Portugalsko v roku 2005 podpísalo kontrakt na nákup 260 kusov vozidiel Pandur II 8×8, z ktorých bolo armáde dodaných 188 kusov. Vozidlá Pandur II 8×8 tvoria hlavnú výzbroj portugalskej intervenčnej brigády, ktorá je jednou z hlavných pechotných brigád portugalskej armády a na svojom konte už majú aj nasadenie v misiách KFOR v Kosove a MINUSCA v Stredoafrickej republike. Tu je potrebné uviesť, že nejde o prvý úspech rodiny vozidiel Pandur ako takej, nakoľko bojové obrnené vozidlá Pandur 6×6 a ich vylepšené verzie Pandur 6×6 EVO sú zavedené vo výzbroji Rakúska, Belgicka, Slovinska, Kuvajtu a USA.

Stredne nakladne vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6  ktore spolocnost Tatra Defence Slovakia planuje vo svojom zavode vyrabat  Zdroj Tatra Trucks Čítajte viac Tatry sa budú na Slovensku nielen vyrábať ale opäť aj vyvíjať!

Ďalším zákazníkom, ktorý si vozidlá Pandur II 8×8 zvolil, bola Česká republika. Tá v súčasnosti okrem 107 kusov vozidiel Pandur II CZ 8×8, ktoré boli dodané na základe zmluvy z roku 2009, zaviedla do výzbroje ďalších 20 vozidiel Pandur II CZ 8×8 vo veliteľsko-štábnej a spojovacej verzii. Všetkých 20 vozidiel bolo vyvinutých a vyrobených v Českej republike a to vďaka licencii, ktorú od spoločnosti General Dynamics European Land Systems získala spoločnosť Tatra Defence Vehicle. Vďaka tomuto partnerstvu vlastní spoločnosť Tatra Defence Vehicle know-how a technológie nielen pre výrobu, ale aj pre vývoj rôznych verzií vozidiel Pandur II 8×8. Zákazka na dodanie 20 špeciálnych vozidiel Pandur II CZ 8×8, ktorá bola dokončená v roku 2020, tak bola prínosná aj pre českú ekonomiku. V českej armáde slúžia vozidlá Pandur II CZ 8×8 v 4. brigáde rýchleho nasadenia a v 7. mechanizovanej brigáde.

Fotografia c.3 - Vozidla Tatra T-810 Tactic  ktore sluzia v Armade CR  Zdroj Tatra Trucks Čítajte viac Nakúpi armáda vo veľkom Tatry? A budú aj zo Slovenska?

Na konci roka 2019 prišiel úspech aj mimo európsky kontinent. Indonézia podpísala kontrakt na dodanie 23 vozidiel Pandur II 8×8, lokálne nazývaných Cobra. Ide o významný úspech nielen vozidla Pandur II 8×8 ako takého, ale aj o úspech českých firiem, ktoré sa na projekte podieľajú. V čele projektu stojí spoločnosť Excalibur Army, ktorá bude spoločne s Tatra Defence Vehicle na tomto projekte spolupracovať s miestnou štátnou firmou PT PINDAD. Do budúcna sa plánuje navýšenie počtu vozidiel Pandur II 8×8 pre indonézsku armádu. Ďalším užívateľom vozidiel na podvozku Pandur II 8×8 v regióne juhovýchodnej Ázie sú Filipíny. Filipínam bude izraelská spoločnosť Elbit Systems dodávať vozidlá palebnej podpory Sabrah, ktoré budú využívať aj podvozky Pandur II 8×8. Podvozky Pandur II 8×8, vyrobené spoločnosťou Tatra Defence Vehicle, dodá spoločnosť Excalibur Army.

Fotografia c.1 - Viacucelove obrnene vozidlo 4x4 na podvozku Tatra od spolocnosti Tatra Defence Slovakia na vystave IDEB 2021  zdroj foto DP Čítajte viac Prídu na trh nové Tatry 4x4 s označením „Made in Slovakia“?

K užívateľom bojových obrnených vozidiel 8×8, vychádzajúcich z platformy Pandur II, sa môže pridať aj Slovensko, ktoré v súčasnosti plánuje tento druh vojenskej techniky nakúpiť. Platformu Pandur II ako základ nových slovenských bojových obrnených vozidiel 8×8 ponúkla Česká republika. Jednou z hlavných výhod voľby platformy Pandur II ako základu pre slovenské BOV 8×8 je, že na Slovensku môže prebiehať licenčná výroba týchto vozidiel v prípade, že spoločnosť Tatra Defence Slovakia bude za slovenskú stranu v pozícii hlavného priemyselného partnera. Spoločnosť Tatra Defence Slovakia vďaka svojmu majiteľovi disponuje licenciou na výrobu bojových obrnených vozidiel 8×8 a tak nič nebráni tomu, aby boli nové BOV 8×8 na Slovensku vyrábané. Časom by mohli spoločnosti Tatra Defence Slovakia a Tatra Defence Vehicle pokračovať vo vývoji nových verzií BOV 8×8 na podvozku Pandur II a spoločne tieto nové verzie ponúkať na zahraničných trhoch ako produkt česko-slovenského obranného priemyslu.

debata chyba
Články podľa značiek