VDA: Predaj áut by mal v Nemecku tento rok konečne začať rásť

Minulý rok zaznamenalo Nemecko najnižší počet predaných áut od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990, a to 2,6 milióna. To bolo o 10 % menej v porovnaní s už aj tak slabými číslami z roku 2020.

21.02.2022 12:00
BMW Regensburg Foto:
V Nemecku predaj aj výroba áut v uplynulom roku lámali negatívne rekordy.
debata (2)

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) očakáva, že domáci nemecký automobilový trh porastie v roku 2022 o 7 percent na 2,8 milióna nových vozidiel, čo je zlepšenie oproti minuloročným historickým minimám, no ide stále o čísla pod úrovňou spred pandémie. Minulý rok totiž zaznamenalo Nemecko najnižší počet predaných áut od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990, a to 2,6 milióna. To bolo o 10 % menej v porovnaní s už aj tak slabými číslami z roku 2020.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Predaj elektromobilov na Slovensku v roku 2021: čisté zúfalstvo

V celosvetovom meradle združenie predpovedá na tento rok rast trhu o 4 percentá. V Spojených štátoch alebo v Číne trh podľa prognózy porastie len o dve percentná, V Európe by to mohlo byť až o 5 percent. Pretrvávajúci nedostatok čipov bude pravdepodobne naďalej sužovať automobilový priemysel až do roku 2023, uviedla prezidentka VDA Hildegard Muellerová na tlačovej konferencii s tým, že v druhej polovici tohto roka by mohla nastať mierna úľava.

Pokiaľ ide o domácu produkciu áut, malo by sa ich v Nemecku v roku 2022 vyrobiť 3,5 milióna, čo je medziročný rast o 13 percent, no aj tak ide len o dosiahnutie približne rovnakého výsledku ako v roku 2020. V poslednom predpandémiovom roku sa v Nemecku vyrobilo 4,66 milióna áut a rekord vo výrobe áut v Nemecku pripadá na rok 2011, kedy sa ich tam vyrobilo takmer 5,9 milióna.

Dacia Sandero - 2021 Čítajte viac JATO: Predaje áut sa vlani prepadli do roku 1985! Ktorým sa darilo?

Podľa Vda je popri zotavení trhu s automobilmi vážnym problémom Nemecka aj budovanie elektrickej infraštruktúry. Varovalo, že pri súčasnom tempe budovania nových nabíjacích staníc by ich do roku 2030 malo byť v Nemecku nainštalovaných len 160 000, čo je iba minimálna časť z pôvodne deklarovaného cieľa krajiny vybudovať jeden milión verejných nabíjacích miest..

S tým súvisí aj potreba vytvoriť partnerstvá s výrobcami energie a dodávateľmi surovín v iných krajinách, aby bolo možné vyrobiť dostatok čistej energie na poháňanie elektrických vozidiel, uviedol zväz s varovaním, že domáca výroba obnoviteľnej energie nebude do budúcna dostatočná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba áut #predaj áut #VDA #nemecký automobilový trh
Články podľa značiek