XPeng: Čínska ‘elektromobilka‘ berie Európu útokom. Vstupuje na tretí trh

Čínska automobilka XPeng Motors prichádza do ďalších dvoch európskych krajín. Asi neprekvapí, že sú to jedny z bášt elektrických áut – Holandsko a Švédsko.

24.02.2022 14:00
debata
Najnovším prírastkom výrobného programu je... Foto: Xpeng
Xpeng P7 - 2020 Najnovším prírastkom výrobného programu je XPengu je športový sedan P7. Vyzerá naozaj k svetu. V Európe má stáť približne od 44 600 eur.

Čínske značky zatiaľ v Európe s ponukou klasických áut príliš neuspeli. Len si spomeňme na fiasko Qorosu. Je ale možné, že dariť sa bude tým elektrickým. Ambicióznym hráčom na tomto poli sa snaží stať aj čínsky XPeng Motors. Nie je to malá firma. Vlani predala celosvetovo 98 155 elektro­mobilov. To nie je zlé, ak si uvedomíme, že na poli elektrických áut začínala len v roku 2018. V súčasnosti má v ponuke SUV Xpeng G3 a G9, ako aj sedany P5 a nový P7. Väčší z nich je jej najúspešnejším modelom.

Xpeng P7 - 2020 Čítajte viac Čínsky Xpeng dráždi Teslu. Kopíruje všetko, aj jej web

Ako sa však zdá, miliardový čínsky trh je pre Xpeng už priúzky a tak má vážne ambície v Európe. Spoločnosť začala predávať svoje elektromobily v roku 2020 v Nórsku a teraz oznámila ďalšiu európsku expanziu. Uzavrela totiž dohodu s veľkým nezávislým holandským predajcom Emil Frey, ktorý jej otvorí brány do krajiny tulipánov. V apríli by malo dôjsť aj k otvoreniu reprezentatívnej predajne vo Westfield Mall neďaleko Haagu.

Xpeng P5 - 2021 Čítajte viac XPeng P5: Číňania majú prvé sériové auto s LiDARom. Predbehli aj Volvo

Tam však XPeng nekončí. Podobnú dohodu uzatvoril čínsky výrobca aj so švédskym automobilovým dílerom Bilia, ktorý má v tejto krajine celkom 58 predajní. Tie s ponukou XPengu majú pracovať v Štokholme, Göteborgu a Malmö. Vzniknúť má aj exkluzívna predajňa XPeng. Nečakajte ale extra lacné autá. Kým totiž XPeng v Číne predáva nový sedan P7, ktorý konkuruje Tesle 3, za necelých 36 000 eur, v Európe štartuje na 44 600 eurách.

Xpeng P7 - 2020
Xpeng P7 - 2020
+13Xpeng P7 - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Európa #Nórsko #Švédsko #Xpeng
Články podľa značiek