‘Nekonečný príbeh‘ končí: Tesla môže v Nemecku vyrábať. Podmienečne

Tesla konečne "zlegalizovala" svoju berlínsku Gigafactory. Ekológovia jej však ešte môžu skomplikovať život.

08.03.2022 12:00
gigafactory berlin Foto:
Berlínska Gigafactory je zlegalizovaná. Musk ale ešte nemá vyhrané.
debata (3)

Gigafactory pri Berlíne, teda prvá európska továreň Tesly, dostala zelenú a má otvorenú cestu k zahájeniu výroby. Jej príbeh bol nielen nekonečný, ale tak trochu aj tragikomický. Keď sa Elon Musk v roku 2019 rozhodol, že svoju prvú európsku továreň postaví v Nemecku, myslel si, že v polovici roku 2021 v nej už bude vyrábať. A do projektu „nalial“ približne 5 miliárd eur.

Ale nestalo sa tak, v ideálnom prípade začne továreň fungovať v polovici roku 2022. A to je už dávno hotová. Spusteniu výroby v nej však doteraz bránili rôzne „naťahovačky“ s ekológmi a nestretol sa ani s veľkým pochopením u verejnosti. Problémom boli obavy o životné prostredie. Oficiálnych námietok, ktoré sa snažili oddialiť alebo zastaviť výrobu sa napokon nazbierali takmer štyri stovky.

Musk kvôli nim nedostal stavebné povolenie, 19 krát oň požiadal a 19 krát dostal len dočasné. Navyše mnohé z námietok viedli k súdnym sporom, takže nemecká Gigafactory bola od začiatku až do konca stavaná bez definitívneho stavebného povolenia a na riziko americkej spoločnosti. De facto sa v tom čase stala najväčšou čiernou stavbou Európy.

Giga Berlin-Desktop-V4 Čítajte viac Nemecká fabrika Tesly je hotová. Musk sa však na ňu môže zatiaľ len pozerať

Verejnosť poukazovala najmä na to, že areál továrne sa čiastočne prekrýva s ochranným pásmom pre zdroj pitnej vody a naviac hraničí s chránenou prírodnou oblasťou. Dlhý čas jej dokončenie blokoval aj výrub stromov, pre ktorý automobilka niekoľko mesiacov nevedela získať povolenie, podarilo sa jej to až po komplikovanom súdnom procese.

Ešte pred pár týždňami továrni hrozilo, že nebude môcť začať výrobu kvôli plánovanému enormne vysokému odberu spodnej vody, na ktorý spoločnosť získala 30-ročné povolenie. Odber vody na úrovni 1,4 milióna kubických metrov ročne, čo by stačilo pre mesto so 30 000 obyvateľmi, v súvislosti s klimatickými zmenami mnohí považovali za absolútne nevhodný.

Napokon Brandenburský úrad pre životné prostredie dal americkej firme zelenú prostredníctvom rozhodnutia, ktoré má vyše 500 strán a je zatiaľ len podmienečným. Aby vstúpilo do platnosti úplne, Tesla ešte musí splniť množstvo podmienok a navyše verejnosť môže proti nemu podať námietky. A najväčším problémom bude opäť voda. Ekológovia totiž tvrdia, že brandenburské ministerstvo životného prostredia udelilo Tesle povolenie na čerpanie obrovského množstva vody „narýchlo“ a bez adekvátneho zhodnotenia možných dôsledkov.

Tesla - Gigafactory Berlín Čítajte viac Tesla: Gigafactory v Berlíne je ohrozená. Dôvodom je voda

Ak budú úspešní, Tesla bude musieť počkať na to, kým si vodárenská spoločnosť so štátnymi orgánmi nevyrokuje kde a ako získa dostatok vody pre fabriku tak, aby to neohrozilo miestny ekosystém a nespôsobilo jej nedostatok pre obyvateľstvo.

Keďže fabrika je už dlhšie prakticky hotová, výroba by sa v nej mohla spustiť už v najbližších týždňoch. Vyrábať by sa tam mali Model 3 a Model Y a taktiež batérie. V prvej fáze by sa v nej malo ročne vyrobiť 500 000 áut a postupne zamestná až 12-tisíc ľudí

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Model 3 #Model Y #Gigafactory Berlín
Články podľa značiek