Toyota vyvíja volant, ktorý mení hrúbku. Načo je to dobré?

Volant je takmer posvätným rozhraním medzi autom a vodičom. Zatiaľ sa ho nahradiť nepodarilo. No v budúcnosti môže byť ešte dokonalejší. Napríklad prispieť k bezpečnosti, ako naznačuje nové technické riešenie Toyoty.

08.03.2022 14:00
debata (4)
Volant si môžeme nastavovať v rôznych smeroch a... Foto: Toyota
Toyota Camry - 2018 Volant si môžeme nastavovať v rôznych smeroch a tiež si pri kúpe auta zvoliť jeho povrch. To, čo sa však meniť nedá, je hrúbka a priemer venca. V budúcnosti by sa to mohlo zmeniť.

Volant má toľko rokov ako samotné autá. A v podstate sa nezmenil. Stále ide o akúsi obruč, ktorou ovládame smer. Samozrejme, aj tu vstúpili do hry technológie. Volanty majú rôzny tvar, sú nastaviteľné, multifunkčné, vyhrievané, ukrývajú airbagy a vibráciami nás upozorňujú napríklad na to, že nechtiac opúšťame jazdný prúd. A hoci sa viaceré automobilky pokúšali o revolúciu, napríklad o ich nahradenie joystickom, starý dobrý volant je stále tu a ani to nevyzerá, že by sa mal porúčať na dôchodok. Kým nebudú autopiloty dostatočne spoľahlivé, čo môže byť beh aj na desaťročia, budúcnosť majú zaručenú.

Ford - manuálna prevodovka Čítajte viac Toyota vyvíja ‘manuál‘ pre elektromobily! Na čo je to dobré?

Toyota si dokonca myslí, že môžu byť ešte inteligentnejšie. Na svetlo sveta sa totiž dostal jej patent, ktorý popisuje technické riešenie zmeny hrúbky venca. To tu naozaj ešte nebolo. Načo je to dobré? Toyota v patentovej prihláške popisuje, že existujúce metódy varovania proti opusteniu jazdného prúdu môžu vodiča rozptyľovať. Má na mysli napríklad zvukové výstrahy, blikanie diód, vibrácie volantu alebo dokonca zásahy do riadenia. Takéto upozornenia môžu byť síce užitočné, ale aj škodlivé, ak napríklad blikajúce diódy spôsobia, že vodič odvráti zrak od cesty. Riešením má byť systém „expanzie“ venca, teda náhla zmena jeho hrúbky.

Po celom ráfiku volantu majú byť inštalované... Foto: Toyota
Toyota - zmena hrúbky volantu Po celom ráfiku volantu majú byť inštalované aktuátory, ktoré sa môžu zväčšovať alebo zmenšovať.

Po celom ráfiku takéhoto volantu majú byť inštalované aktuátory, ktoré sa môžu zväčšovať alebo zmenšovať, aby sa dosiahla zmena trenia medzi rukou vodiča a volantom. Do úvahy pripadá aj nafukovanie a vyfukovanie. Čím bude veniec hrubší, tým bude trenie väčšie a naopak. Keď sa trenie zvýši, bude to pôsobiť ako výstraha. Zaujímavé je, že zmena hrúbky môže prebehnúť len v určitej sekcii venca, vždy podľa potreby. Pomôcť to môže aj presnejšiemu riadeniu v kritických situáciách. Toyota je presvedčená, že senzorická pripomienka funguje lepšie ako zvukové alebo vizuálne upozornenia.

Toyota - svetlá na ochranu chodcov a cyklistov Čítajte viac Toyota: Japonci vyvíjajú svetlá, chrániace chodcov aj cyklistov

Povely na zmenu hrúbky bude dávať riadiaca jednotka, ak vyhodnotí nebezpečnú situáciu alebo chybu vodiča. Tak, ako je to dnes s vibrovaním. Variabilná hrúbka volantu a vlastne aj jeho priemeru by sa však mohla tiež stať ďalším prvkom personalizácie nastavenia vozidla. Napríklad v športovom režime by bol veniec hrubší ako v tom komfortnom. Alebo by si jednoducho vodič nastavil hrúbku venca podľa toho, ako mu to vyhovuje. Zatiaľ je nápad len v štádiu patentu a nie je známe, kedy a či vôbec zamieri do sériovej produkcie. Zlá myšlienka to však nie je.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #volant #bezpečnosť áut
Články podľa značiek