Česi ‘špekulujú‘ s cenami palív. Zasiahne štát

Českí pumpári umelo zvyšujú ceny palív a ľudia začínajú panikáriť a predzásobovať sa nimi. Situáciu musel "ukľudňovať" dokonca český premiér.

11.03.2022 12:00
Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Foto:
Ceny na českých čerpacích staniciach doslova "vystrelili" nahor. (Ilustračné foto)
debata (5)

Ceny pohonných hmôt na českých čerpacích staníc rastú až podozrivo rýchlo. Dokonca tak, že sa objavili podozrenia, že niektorí pumpári zneužívajú situáciu a umelo zvyšujú svoju vlastnú maržu. Aby sme boli konkrétni: ceny benzínu aj nafty u našich západných susedov od pondelka do utorka zaznamenali najvyšší medzidenný nárast cien od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Priemerná cena nafty vzrástla za 24 hodín o 2,15 koruny (0,08 eura) na 47,47 koruny za liter, čo je 1,87 eura. Benzín zdražil o 1,7 koruny na 45,21 koruny (1,78 eura) za liter. Vyplýva to z dát spoločnosti CCS, ktorá priemerné ceny palív sleduje od začiatku roka 2005.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Ceny palív prudko rastú. Hrozí, že budeme tankovať benzín za 2 €

Na niektorých pumpách ide o špekulatívne zdražovanie, pretože ich zásoby palív neboli zakúpené za ceny, ktoré „expresne“ vyleteli v posledných pár dňoch. Potvrdil to aj hlavný ekonóm BH Securities Štěpán Křeček, ktorý uviedol, že oneskorenie medzi ropným trhom a cenami na českých čerpacích staniciach býva obvykle dva až tri týždne. „Teraz sme však svedkami okamžitých nárastov cien,“ hovorí Křeček. Čerpadlári podľa neho zažili ťažké koronavírové obdobie, keď sa znížil dopyt po pohonných hmotách. „Teraz sa niektorí snažia dohnať ušlé zisky a zvyšujú ceny bez ohľadu na dopredaj lacnejšie zaobstaraných zásob,“ dodáva Křeček.

Nie celkom s tým súhlasí predseda českej Únie nezávislých petrolejárov Ivan Indráček, podľa ktorého rast cien na čerpacích staniciach zodpovedá rastu cien na komoditnej burze v Rotterdame. Pripustil však, že je možné, že niektorí predajcovia výrazne zdražili „zbytočne rýchlo“.

čína konzulát Čcheng-tu Čítajte viac Kto najviac profituje z vojny na Ukrajine? Predsa čínske automobilky!

Na situáciu zareagoval aj český premiér Petr Fiala (ODS). Ten na tlačovej konferencii oznámil, že Ministerstvo priemyslu a obchodu už zadalo príslušným orgánom úlohy systematicky kontrolovať distribútorov pohonných hmôt, aby mal štát prehľad o prípadnom umelom zvyšovaní marží pri benzíne a nafte. Vláda je podľa neho pripravená zasiahnuť, pokiaľ marže obchodníkov porastú a budú umelo zvyšovať ceny.

Český premiér zároveň vyzval občanov, aby si nerobili zbytočné zásoby benzínu alebo nafty. Podľa neho môže práve takéto správanie vyvolať paniku a tá následne spôsobí ďalší rast cien. Česko má totiž podľa neho aktuálne dostatočné zásoby ropy aj pohonných hmôt a na paniku nie je .

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ceny palív #zdražovanie palív #cena benzínu #cena nafty
Články podľa značiek