Najdrahší Trabant je na predaj. Akoby práve zišiel z linky

Nie je to veterán snov. To ani náhodou. Skôr smutnou spomienkou na časy za železnou oponou. No nájsť dvojtaktný Trabant 601 S v takomto dokonalom stave sa len tak ľahko nepodarí. Cena tomu však zodpovedá.

18.03.2022 18:00
debata (10)
Tak takýto Trabant 601 S len tak ľahko... Foto: SHUTTERSTOCK, Mobile.de
Trabant 601 S - 1990 Tak takýto Trabant 601 S len tak ľahko nezoženiete. Na to, že má 32 rokov, je v perfektom stave. Takmer v stave, v akom zišiel z výrobnej linky.

Východonemecký Volkswagen, saské Porsche, ale aj PVC Jaguar, BMW (Bakelit Motor Wagen) či bežiaci kartón. Aj také posmešné prívlastky dávali ľudia Trabantu, ktorý sa stal symbolom socialistickej NDR. Kým západní Nemci jazdili na Mercedesoch, BMW, Opeloch, Fordoch či legendárnom chrobáku, tí ktorí ostali po druhej svetovej vojne uväznení v pazúroch komunistického Ruska, sa museli uspokojiť s Wartburgom alebo práve Trabantom, vyrobeným z duroplastu. A ešte k tomu s dvojtaktom, ktorý zanechával všade, kde sa Trabant objavil, kúdol dymu a pach. Pritom sa na túto „vymoženosť“ socialistického priemyslu čakalo roky.

Dvojtaktný dvojvalec dáva z objemu 0,6 litra... Foto: SHUTTERSTOCK, Mobile.de
Trabant 601 S - 1990 Dvojtaktný dvojvalec dáva z objemu 0,6 litra skromných 26 koní, ktoré putujú cez 4-stupňovú manuálnu prevodovku k predným kolesám.
Škoda 105 L - 1986 Čítajte viac Táto ‘smutná‘ Škoda 105 sa zatúlala až na Floridu. Je na predaj

Trabant bol jednoducho smutným symbolom zaostávania sveta za železnou oponou. Napriek tomu naň mnohí nedajú dopustiť. Azda kvôli nostalgii. Celé karavány Trabantov tiahli aj s náhradnými dielcami počas prázdnin do Bulharska či Rumunska na vytúženú dovolenku k Čiernemu moru. Keď však padol Berlínsky múr, východní Nemci naň rýchlo zanevreli a radšej dali prednosť ojazdeným, ale omnoho modernejším autám zo Západu. Nepomohol mu ani 4-taktný 4-valec 1,1i z Volkswagenu Polo, ktorý sa pod jeho kapotu dostal v závere kariéry. Vymazať z dejín ho ale len tak ľahko nejde. Vyrábal sa v dvoch generáciách. Ccelkovo zišlo z liniek závodu Zwickau neuveriteľných 3,2 milióna kusov.

Tento interiér vás vráti v čase o celé... Foto: SHUTTERSTOCK, Mobile.de
Trabant 601 S - 1990 Tento interiér vás vráti v čase o celé desaťročia. Je tiež v dokonalom stave.
BMW - opustená predajňa BMW v Tarragone Čítajte viac Roky opustená predajňa BMW ukrýva skvosty. Ale v stave na zaplakanie

Väčšina z nich už dávno skončila na vrakovisku. Duroplast, vyrobený z odpadovej bavlny a syntetickej živice, síce nehrdzavel, no všetko ostatné áno. Veľa z nich sa teda nezachovalo, i keď v Nemecku nájdete množstvo fanúšikov tejto bakelitovej legendy, ktorí sa združujú do klubov. A teraz majú nad čím rozmýšľať. Na internetovom bazári Mobile.de sa totiž objavil v skutku ojedinelý kúsok – Trabant 601 S v rozlúčkovej „limitke“ Last Edition. Je presne 53. exemplárom zo 72 vyrobených. Pochádza z jari 1990, tesne pred transplantáciou štvortaktného srdca. Jeho dvojtaktný dvojvalec dáva z objemu 0,6 litra skromných 26 koní, ktoré putujú cez 4-stupňovú manuálnu prevodovku k predným kolesám.

Tento exemplár je súčasťou rozlúčkovej edície... Foto: SHUTTERSTOCK, Mobile.de
Trabant 601 S - 1990 Tento exemplár je súčasťou rozlúčkovej edície Last Edition z roku 1990. Vyrábal sa síce aj potom, ale už bez dvojtaktného motora.
Výnimočný je však najmä svojím dokonalým stavom. Na odometri má údaj 3 000 km, čo je na vek 32 rokov zázračne málo. Všetko na tomto aute je pôvodné a perfektne zachovalé. Jeho majiteľ ho celý ten čas chránil pred nástrahami počasia vo vykurovanej garáži. Dokonca až tak, že ho neprihlásil na inšpektoráte. Urobil tak až v roku 2016 na výnimku. „Horčicový“ lak je preto dokonalý, interiér tiež a kolesá sú stále obuté originálnymi pneumatikami Minerva. K dispozícii je pôvodné náradie a doklady. Tomu zodpovedá aj cena. Majiteľ si svoj poklad, ktorého sa rozhodol zbaviť, váži na 13 950 eur. Je to teda nepochybne jeden z najdrahších Trabantov, aké si môžete dopriať. Vo svete veteránov ide o minimálnu sumu, no vo svete Trabantov o extrém.
Trabant 601 S -  1990
Trabant 601 S -  1990
+12Trabant 601 S -  1990

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Trabant #Trabant 601
Články podľa značiek