BMW 7 má šokovať dizajnom. Najmä to elektrické

Nová generácia vlajkovej lode radu 7 má premiéru naplánovanú na budúci rok. Asi neprekvapí, že jej dizajn bude na míle vzdialený uhladeným krivkám predošlých sedmičiek. Napokon už facelift súčasnej generácie bo viac ako odvážny.

22.03.2022 18:00
debata (2)
Nová vlajková loď radu 7 má provokovať. Takto... Foto: SRK Designs
BMW i7 - skica Nová vlajková loď radu 7 má provokovať. Takto si ju predstavujú dizajnéri zo štúdia SRK Designs. Novým prvkom majú byť rozdelené predné svetlá a agresívne aerodynamické prvky nárazníka, ktoré nemajú ďaleko od konceptu BMW XM.

Šéf dizajnu BMW, Holanďan Adrian van Hooydonk, posunul za posledné roky štýl BMW od nadčasových tvarov k odvážnym a často kontroverzným kreáciám. Spomeňme len nové vertikálne ľadvinky na športových modeloch radu 4, elektrické SUV iX, ale aj vskutku odvážny koncept BMW XM. Všetky vyvolali rozpaky vrátane faceliftu súčasnej generácie vlajkovej lode radu 7, ktorej ľadvinky, najmä z dôvodu veľkosti, koketujú s triedou SUV. Nie všetkým je Hooydonkov smer po chuti, napokon, počas jeho šéfovania odišlo z radov mníchovských dizajnérov viacero zvučných mien vrátane Jozefa Kabaňa.

BMW XM Concept - 2021 Čítajte viac BMW XM Concept: Toto je ‘M1‘ pre budúcnosť. Má prelomiť konvencie

Ako sa ale zdá, Hooydonk má silnú pozíciu a dôveru vedenia, takže v najbližšom čase sa stretneme opäť s podobným prístupom. Hooydonk netají, že jeho cieľom je provokovať. Táto ambícia neobíde ani novú vlajkovú loď radu 7, ktorá má premiéru naplánovanú už v budúcom roku. Naznačujú to už snímky predprodukčných prototypov. Sú zamaskované, ale potvrdzujú, že limuzína radu 7 bude mať nielen obrie prepojené ľadvinky, ale aj rozdelené predné reflektory. Kým však sesterský Rolls-Royce má spodné svetlá kruhové, pri BMW budú mať obdĺžnikový tvar splývajúci s čiernym podkladom.

Pretaviť do dizajnu by sa mohli aj niektoré prvky BMW iX, pretože nové BMW radu 7 bude aj čistým elektromobiloms označením i7. Bližšiu predstavu o podobe elektrickej mníchovskej vlajkovej lode si môžeme urobiť vďaka nezávislému štúdiu SRK Designs, ktoré sa pokúsilo odmaskovať tvar novinky na základe súčasných informácií, ale aj snímok prototypov s kamuflážou. Ak sa trafilo, bude nová sedmička naozaj provokovať, pretože preberá dokonca agresívne prvky konceptu XM. Najmä tvar ľadviniek či ostré tvary aerodynamických prvkov nárazníka. Uvidíme, nakoľko sa predstava bude zhodovať s realitou.

BMW 218d Active Tourer (2022) Čítajte viac Prvá jazda: BMW 218d Active Tourer - to auto ‘nežerie‘ takmer nič!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 7 #BMW i7
Články podľa značiek