Ojazdené autá zdraželi za rok o 500 eur. Pritom je ich viac

Trend rastúcich cien ojazdených áut na Slovensku pokračoval aj v marci. To napriek tomu, že ich počet v autobazároch o niečo vzrástol. Stále to však nestačí na zlepšenie situácie.

12.04.2022 16:00
debata
Na trhu ojazdených áut momentálne príliš... Foto: AAA Auto
AAA Auto - autobazár Na trhu ojazdených áut momentálne príliš výhodne nenakúpite. Autá sú čoraz drahšie, staršie a majú najazdených viac kilometrov.

Nedostatok nových áut už dlhodobo tlačí na ceny áut z druhej ruky. Podľa spoločnosti Aures Holdings, ktorá je najväčším predajcom ojazdených áut na stredoeurópskom trhu, bol vo februári tohto roku počet ponúkaných ojazdených áut v tomto regióne na úrovni 394 000 kusov. V marci začali inzerované vozidlá pribúdať a ich množstvo stúplo na 445 971 kusov. Na Slovensku pribudlo v ponuke inzertných portálov 5 700 áut, čo predstavuje medziročný nárast o 510 vozidiel.

Napriek tomu, že áut je viac, čo by malo vyústiť do poklesu ceny, ponuka stále nestačí dopytu, takže stredná hodnota sa za rok posunula zo 6 499 eur až na súčasných 7 000 eur. „Ak by ponuka ojazdených vozidiel na slovenskom sekundárnom trhu naďalej rástla, potom by to mohlo pozitívne ovplyvniť cenový vývoj a zastaviť alebo aspoň spomaliť už niekoľko mesiacov trvajúci rast cien,“ hovorí Karolína Topolová, generálna riaditeľka spoločnosti Aures Holdings.

TUV Report 2012 ilustracni 10 800 600 Čítajte viac TÜV 2022: Pri týchto ojazdených SUV sa treba mať na pozore. Sú najmenej spoľahlivé

Nárastu ponuky inzertných portálov stále výrazne pomáha najmä dovoz áut zo zahraničia. Vzhľadom na vysoké ceny sa na trh dostáva aj väčšie množstvo starších vozidiel. Stredná hodnota ceny sa vo všetkých krajinách V4 v marci držala takmer na rovnakých úrovniach ako predchádzajúci mesiac. V porovnaní s marcom minulého roka však mediánová cena vzrástla o 7,7 % na Slovensku, o 12,6 % v Česku, o 23,7 % v Poľsku a o 21,7 % v Maďarsku.

Najčastejšie ponúkanou značkou bola aj v marci tradične Škoda s 8 402 vozidlami. Nasledoval Volkswagen so 7 222 autami, tretie miesto obsadilo BMW s ponukou 3 713 áut. V prvej päťke sa umiestnili ešte značky Audi (3 616) a Mercedes-Benz (3 260). Horšou správou je, že ojazdené autá zostarli. Priemerný vek inzerovaných vozidiel na Slovensku bol v marci 10,6 roka oproti minuloročným 9,7 roka. To sa prejavilo aj na priemernom údaji z odometrov. Počet najazdených kilometrov vzrástol na 172 000 km, čo je o 5 000 km viac ako vlani.

Odometer - kontrola Čítajte viac V ktorých krajinách sa najviac stáčajú kilometre? V Nemecku viac ako na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá #ceny ojazdených áut
Články podľa značiek