V ktorých krajinách sa najviac stáčajú kilometre? V Nemecku viac ako na Slovensku

Stáčanie odometrov nie je minulosťou. Tento výnosný podvod stále láka neserióznych predajcov. Najväčšie riziká hrozia zákazníkom v Lotyšsku či Estónsku. Ani Nemecko na tom ale nie je práve dobre.

31.03.2022 05:00
debata (3)
Pretáčanie kilometrov je stále obľúbený podvod.... Foto: SOVA
Odometer - kontrola Pretáčanie kilometrov je stále obľúbený podvod. Zákazníci často preplatia skutočnú hodnotu aj o 25 percent.

Platforma CarVertical, zameraná na preverovanie histórie áut v Európe, sa pokúsila zistiť, ako sa líši miera podvodov s najazdenými kilometrami medzi rôznymi krajinami. Svoju štúdiu oprela o takmer 900 000 kontrol histórie vozidiel od roku 2021. Na základe jej dát sa zdá, že „najaktívnejší“ sú v tomto smere Lotyši. V tejto krajine má zmenené údaje na „odometri“ až neuveriteľných 24 percent áut, teda takmer každé štvrté. Druhé miesto v tomto negatívnom rebríčku patrí Rumunsku. Každé piate ojazdené auto, alebo takmer 20 percent áut kontrolovaných cez CarVertical, malo v tejto krajine na „tachometri“ zavádzajúce údaje o najazdených kilometroch.

Slovensko je na tom slušne

Ani ďalšie pobaltské štáty sa však nemajú čím chváliť. Treťou krajinou s najväčším podielom sfalšovaných kilometrov je Estónsko a za ním Litva. Rusko a Ukrajina tiež patria medzi krajiny s vyšším percentom vozidiel, pri ktorých sa manipulovalo so stavom tachometra. Situácia v niektorých krajinách strednej a južnej Európy vyzerá podstatne lepšie, no ani na transparentných trhoch tento podvod celkom nevymizol. Napríklad v Českej republike, na Slovensku, v Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku je obeťou stáčania každý desiaty zákazník. V Poľsku a Maďarsku je situácia ešte horšia.

stk Čítajte viac Na STK stále podvádzame. Klame sa na každej tretej

U našich severných susedov sa podiel áut so stočenými kilometrami vyšplhal na 12 a u južných dokonca na 14 percent. Prekvapením je, že horšie ako Slovensko je na tom napríklad aj Nemecko (13,91 percenta), Švajčiarsko (12,7 percenta), alebo Taliansko (11,34 percenta), teda vyspelé ekonomiky, kde by ste tento druh podvodu neočakávali. Podľa riaditeľa komunikácie v CarVertical Matasa Buzelisa nás podvody s kilometrami stoja každý rok miliardy eur. Pri lacnom nákupe si síce ľudia myslia, že ušetrili, ale v skutočnosti minú oveľa viac na opravy. Často preplatia aj 25 percent.

Pozrite si rebríček krajín podľa podielu áut s pretočenými kilometrami

Car Vertical - stáčanie odometrov Foto: Car Vertical
Car Vertical - stáčanie odometrov Car Vertical - stáčanie odometrov

Málo áut znamená vyššie riziko

„Hlavnými zdrojmi ojazdených áut pre východoeurópske trhy sú Nemecko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko a Taliansko. Cezhraničné transakcie s ojazdenými autami sú pritom najrizikovejšie, pretože práve tu sa často manipuluje s údajmi na odometri. „Stáčanie kilometrov je takzvaný ,neviditeľný zločin'. Podľa niektorých vedeckých výskumov spôsobuje len v Európe hospodárske škody za vyše deväť miliárd eur ročne,“ vysvetľuje Buzelis. Problém je v tom, že úrady nedokážu efektívne vysledovať zločincov, ktorí takto manipulovali s vozidlom, a nejasné sú aj sankcie za takýto zločin.

auto, notebook, hľadanie Čítajte viac Stočené kilometre na ojazdenom aute? Správnosť sa dá overiť v registri

Zatiaľ čo niektoré západoeurópske krajiny sú známe tým, že podvodníkom za manipuláciu s tachometrom rozdávajú vysoké pokuty či dokonca im hrozí väzba, na slabších trhoch, kde sú vozidlá v priemere staršie, zvyčajne nie sú dostatočné prostriedky na riešenie takýchto problémov. Opatrný treba byť aj v súčasnosti, pretože kupujúci ojazdených áut čelia pre čipovú krízu citeľnému nedostatku vozidiel. Zákazníci sú potom ochotní kúpiť aj autá, o ktorých by predtým neuvažovali, a to bez akejkoľvek kontroly. Len aby sa dostali k autu. „Málo áut v ponuke nie je dôvod na to, aby ste si vybrali hocijaké auto. Kontrola histórie je stále dôležitá a môže vás zbaviť množstva problémov," upozorňuje Buzelis.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie kilometrov #stáčanie tachometra #predaj jazdených áut
Články podľa značiek