Renault ‘odpískal‘ dva modely. Nahradí ich Australom

Renault sa snažil udržať čo najdlhšie v triede MPV aj v tej strednej. V súboji s módnymi SUV to bol ale márny boj. V marci tak skončili legendárny Espace aj Talisman.

12.04.2022 18:00
debata
Renault Espace je legendou. Vietor z plachiet... Foto: Renault
Renault Espace - 2020 Renault Espace je legendou. Vietor z plachiet mu však zobrali SUV. Priameho nástupcu nedostane.

Rastúca popularita SUV je osudná pre mnohé autá z klasických segmentov. Veď vlani si v Európe prisvojili takmer 50 % trhu. Počet ich obetí tak neustále narastá. A platí to aj pre dva Renaulty. Z liniek sa tak vytratil legendárny Renault Espace aj Renault Talisman. Teda jedno MPV a jedno auto, s ktorým sa Renault pokúsil ukázať, že ešte vie osloviť náročnejšiu klientelu strednej triedy. Nepodarilo sa.

Zvlášť smutný je odchod Espace. Táto legenda z roku 1984 vytvorila segment MPV a dlho nenachádzala premožiteľa. Kým v časoch najväčšej slávy dokázal Espace osloviť stabilne viac ako 50 000 zákazníkov ročne, po roku 2007 zamierili jeho predaje prudko nadol. V roku 2014 padli európske registrácie na necelých sedemtisíc kusov. Renault preto prišiel s piatou generáciou, ktorá sa snažila spojiť výhody SUV aj MPV, no márne.

Hoci spočiatku sa zdalo, že by mohol uspieť, pretože napríklad v roku 2016 si nový „iný“ Espace zapísal aspoň 27 000 registrácií, neskôr sa scenár prudkého pádu zopakoval. V roku 2019 sa predalo necelých 10 000 a v pandemickom roku 2020 iba 4 400 kusov. Kým však Espace ostane navždy hrdinom, pretože sa nezmazateľne zapísal do histórie automobilového priemyslu, o Talismane to rozhodne neplatí.

Talisman bol francúzskym pokusom odlákať... Foto: Renault
Renault Talisman - 2020 Talisman bol francúzskym pokusom odlákať zákazníkov VW Passat či Fordu Mondeo. To sa mu ale nikdy nepodarilo.
Renault Austral - 2022 Čítajte viac Renault Austral: Toto nie je iba nové SUV. Nahradí Koleos, Talisman aj Espace

Tento sedan a kombi prišli na trh v roku 2015, aby napravili povesť Laguny a pokúsili sa ukradnúť zákazníkov Passatu či Mondeu. To sa ale Talismanu nikdy nepodarilo. V najlepšom roku 2016 putovalo k zákazníkom približne 34 000 kusov, no v roku 2019 to bola už len polovica a v roku 2022 iba 8 000 exemplárov. Je tak jasné, že ani tento model nemá šancu dostať nástupcu.

Oba autá vystrieda novinka, ktorá mieri do atraktívnejšieho segmentu – nové SUV Renault Austral. Zároveň urobí bodku za Koleosom, ktorý tiež nenaplnil očakávania. Nie je tajomstvom, že Austral je súrodencom Nissanu Qashqai. Využíva totiž aliančnú platformu CMF-C. Jeho predĺžená verzia, ktorú ešte nepoznáme, bude mať sedem sedadiel, ako Espace, a SUV-kupé by chcelo zasa zlákať pôvodných zákazníkov Talismanu.

Renault Čítajte viac Renault & Dacia v roku 2022? Megane e-Tech, SUV Austral a aj úžitkový Spring!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Espace #Renault Talisman #Renault Austra
Články podľa značiek