VW Amarok: Európsky ‘Ranger‘ zvažuje elektrickú verziu. Vraj sa to dá

Premiéra druhej generácie pikapu Amarok má prebehnúť už tento rok. Novou informáciou je, že automobilka ponúkne čisto elektrickú verziu. To je prekvapenie, pretože sesterský Ford Ranger zasiahne elektrifikácia maximálne plug-in hybridnou formou.

27.04.2022 18:00
debata
Nový VW Amarok sa má od svojho amerického... Foto: Volkswagen
VW Amarok - skice 2021 Nový VW Amarok sa má od svojho amerického príbuzného, Fordu Ranger, líšiť nielen dizajnom ale aj mierou elektrifikácie.

O druhej generácii pikapu Amarok už Volkswagen čo to prezradil. Vieme, že bude technickým príbuzným nového Fordu Ranger, keďže oba koncerny úzko kooperujú, aj to, že identitu značky sa bude snažiť hájiť výrazne odlišným dizajnom. Napokon, predstavu o ňom sme si už mohli spraviť vďaka skiciam exteriéru a interiéru. No je tu jedno prekvapenie. Ako sa pre britský Autocar vyjadril Lars Krause, šéf marketingu divízie úžitkových vozidiel, automobilka zvažuje čisto elektrickú verziu. Pritom Ranger počíta nanajvýš s plug-in hybridom.

VW Amarok - skice 2021 Čítajte viac VW Amarok: Prezlečený ‘Ranger‘ na prvých skiciach. Vyzerá efektne

Rozhodnuté vraj ešte nie je, pretože plne elektrifikovaná verzia by mala prísť až v priebehu životného cyklu Amaroku, možno s prvým faceliftom. Času je teda ešte dosť. Dôvod odlišného prístupu majú byť v dojazde. „Zatiaľ nie sme spokojný s čisto elektrickým dojazdom plug-in hybridu. Nikdy nehovorím nikdy, ale preferujeme čisto batériovú verziu,“ povedal Krause. Možno za tým stojí aj fakt, že v Európe sa začínajú nad plug-in hybridmi sťahovať čierne mračná. Viaceré organizácie označujú ich prínos pre životné prostredie za sporný.

Ford Ranger - 2022 Čítajte viac Ford Ranger: Štvrtá generácia stavila len na naftu. Hviezdou bude diesel V6!

Dá sa ale Amarok na základoch Rangeru, ktorý s takouto rozsiahlou elektrifikáciou nepočítal, prerobiť na elektromobil? Podľa Krausa áno. „Samozrejme, niektoré časti budem musieť upraviť, uskutočniteľné to ale je a my na tom pracujeme“, vysvetlil. Elektrický Amarok s prívlastkom ID by tak vytvoril súrodenca novej dodávky VW ID.Buzz Cargo, ktorej vývoj tiež zabezpečovala divízia VW úžitkové vozidlá. Platforma MEB, na ktorej stojí je síce pre Amarok nepoužiteľná, ale batérie a komponenty elektropohonu určite áno. Kariéru však nepochybne odštartuje s naftovými 4– a 6-valcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW #elektromobily #Ford Ranger #VW Amarok
Články podľa značiek