Mini končí s manuálmi. Kupujte, kým sa dá

Mini oznámilo náhly koniec výroby verzií s manuálnou prevodovkou. Zároveň nehovorí nič o dočasnosti. Hoci problém súvisí s vojnou.

03.05.2022 12:00
debata
Manuálne prevodovky ponúkalo Mini doteraz vo... Foto: Mini
Mini - manuálna prevodovka Manuálne prevodovky ponúkalo Mini doteraz vo všetkých svojich modeloch, samozrejme, s výnimkou Mini E.

Manuálne prevodovky sú na čiernej listine. Nerozumejú si s asistenčnými systémami ani elektrifikovanými pohonmi. A elektromobily ich nepotrebujú vôbec. Postupne tak získavajú nadvládu automatické prevodovky. Stále je však na trhu skupina zákazníkov, ktorí manuál uprednostňujú – či ž kvôli nižšej cene, alebo jednoducho, pre radosť z jazdy. Pre nich má teraz Mini zlú správu. Končí s výrobou verzií s manuálnymi prevodovkami, pritom doteraz mohol mať manuál každý jeho model – od malého Cooperu až po veľký Countraman. Samozrejme, s výnimkou elektrického Mini E.

VW Golf R32 - 2002 Čítajte viac DSG: Prevodovka, ktorá zmenila Európu, má 20 rokov

Dôvody ale tentoraz nespočívajú v ekológii, bezpečnosti či nedostatočnom dopyte. Na vine sú problémy v dodávateľskom reťazci, ktoré ešte umocnila vojna na Ukrajine. „Súčasné okolnosti a nedostatok čipov spôsobujú obmedzenia v automobilovom priemysle. Aby sme zabezpečili maximálnu výrobu, musíme zjednodušiť ponuku našich produktov. Toto riešenie je najefektívnejším spôsobom, ako udržať stabilitu produkcie a dodávky nových áut zákazníkom,“ vysvetľuje automobilka. Prekvapujúce je len to, že nehovorí o dočasnom opatrení.

Toyota Supra - manuálna prevodovka 2022 Čítajte viac Toyota Supra: Japonci vrátia legende to, čo je patrí. Ale po novom

Mohlo by sa teda stať, že i keď budú k dispozícii potrebné komponenty, Mini sa už k manuálom nevráti. I tak to majú zrátané, pretože najneskôr v roku 2025 predstaví Mini posledné nové modely so spaľovacími motormi a v roku 2030 sa z neho stane čistá „elektromobilka“. No ani elektrifikované novinky po roku 2025, ktoré budú musieť spĺňať emisnú normu Euro 7, nemajú veľa šancí na použitie manuálov. Zdá sa teda, že Mini vhupne oboma nohami do éry automatov skôr, než samo plánovalo. Vracať sa k pôvodným verziám by znamenalo dodatočné náklady.

Porsche 911 Sport Classic 10 Čítajte viac Porsche 911 Sport Classic: Nádherná retro verzia je najvýkonnejšie Porsche s ‘manuálom’!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #prevodovky #manuálne prevodovky #automatické prevodovky
Články podľa značiek