Aurus Komendant: Rusi plánujú premiéru ‘Putiniovho SUV‘. Zakryje totálny rozklad?

Luxusná ruská značka Aurus sa už chystá premiéru SUV Komendant. Asi ním chce štátna automobilka demonštrovať nezlomnosť ruskej ekonomiky. Pravdou ale je, že tamojší automobilový priemysel krváca.

13.05.2022 16:00
debata (24)
Ruský minister priemyslu a obchodu Denis... Foto: Aurus
Aurus Komendant - 2022 Ruský minister priemyslu a obchodu Denis manturov sa už teší na premiéru luxusného SUV Aurus Komendant. Tá sa má konať do konca leta. Bude to asi jedná novinka na ruskom trhu v nasledujúcom období, ak vôbec.

Z ruského automobilového priemyslu je po útoku na Ukrajinu len tieň. Stoja prakticky všetky fabriky. Vrátane AvtoVazu, výrobcu Lád, aj ďalšie podniky v regióne Kaluga, kde má závody VW a Škoda, alebo podniky Renaultu a Mercedesu-Benzu v Moskve a mnohé ďalšie. Môžu za to západné sankcie, ktoré vyvolali nedostatok komponentov, alebo rozhodnutie viacerých značiek zmraziť svoje ruské aktivity minimálne do času, kým sa nevyrieši konflikt na Ukrajine. Skôr to ale vyzerá tak, že západné automobilky sa po zverstvách ruskej armády na civilnom obyvateľstve, napríklad v Buči, späť nevrátia. Dnes zvažujú, ako sa do budúcnosti zbaviť tamojších aktivít. Renault, hlavný akcionár AvtoVazu, napríklad plánuje predať svoj podiel ruskému štátnemu ústavu NAMI.

autovaz Čítajte viac Rusi zúfalo hľadajú dodávateľov súčiastok. Najnovšie to skúšajú v Iráne

Spolu s automobilovým priemyslom skolaboval aj trh s autami. Takmer žiadne sa do Ruska totiž nedovážajú. V apríli sa v medziročnom porovnaní predalo o 80 % menej áut. Díleri už krachujú. Šedý import z tretích krajín, ktorému Rusi otvárajú brány, ani chúťky čínskych automobiliek obsadiť uvoľnený priestor asi nedokážu zaplátať gigantický prepad a vrátiť čísla registrácií na predvojnovú úroveň. Veď v Rusku sa ročne predávalo asi toľko áut ako vo Francúzsku alebo v Kanade. O to paradoxnejšie vyznieva oznámenie ruského ministra hospodárstva Denisa Manturova o tom, že štátna automobilka Aurus, ktorá vznikla z popudu Vladimira Putina a vyrába aj jeho „kremeľskú“ limuzínu Senat, pripravuje veľkú premiéru.

SUV Komendant, s dĺžkou 5 380 mm a rázvorom... Foto: Aurus
Aurus Komendant - 2022 SUV Komendant, s dĺžkou 5 380 mm a rázvorom náprav 3 100 mm, čo zodpovedá predĺženej Bentayge EWB, má poháňať 4,4-litrový 8-valec, na vývoji ktorého spolupracovalo ruské NAMI s Porsche Engineering.

Aurus chce predstaviť svoj druhý model – SUV Komendant. „Myslím si, že sa ukáže do konca leta. A kde? O tom sa ešte rozhodne,“ povedal Manturov pre agentúru RIA Novosti. Ktovie, či sa Rusi na takúto premiéru tešia, keď si nemôžu kúpiť prakticky žiadne autá a aj tie, ktoré sú k dispozícii, výrazne zdraželi. Lenže premiéra a sériová výroba sú dve odlišné veci. Práve Aurus je značkou závislou od západných dodávateľov. Už na vývoji limuzíny Senat, ktorá je aj základom Komendantu, spolupracoval ruský automobilový inštitút NAMI so spoločnosťami ako Porsche Engineering alebo Bosch. Bez západných súčiastok je jeho produkcia nemysliteľná. A tie sa do Ruska nedostanú, jedine ak cez tretie krajiny.

Takto vyzerá Komendant podľa patentových obrázkov. Foto: Aurus
Aurus Komendant - 2022 Takto vyzerá Komendant podľa patentových obrázkov.

Ak by sa ale Aurusu aj podarilo spustiť výrobu zopár kusov, bežní ruskí občania z toho mať úžitok určite nebudú. Odložené sú ale aj premiéry obyčajnejších modelov. Napríklad vynovených Lád. Na takú novú Nivu môžu Rusi po odchode Renaultu z Ruska rovno zabudnúť, pretože mala vzniknúť na platforme nového Dusteru. AvtoVaz dnes teda rieši skôr to, ako vyrábať aspoň nejaké Lady, napríklad bez elektroniky či katalyzátorov, ktoré chýbajú. Ruské ministerstvo hospodárstva už upravilo homologizačné predpisy, aby boli legálne aj autá s emisnou normou Euro 0! Otázkou je ale aj budúcnosť samotného Aurusu, ktorý je megalomanským projektom financovaným štátom, no zatiaľ nepriniesol ani jediný rubeľ.

Rolls-Royce - Rusko Čítajte viac Rusi ‘posvätili‘ šedý dovoz áut. Chcú ním obísť sankcie

Plánovaná bola výroba 5 000 kusov ročne vrátane SUV a MPV, ale ako upozornil ruský web Drom.ru, vlani bolo prihlásených v Ruskej federácii oficiálne len 21 vozidiel. Pravdepodobne ešte zo série vyrobenej priamo v NAMI. Nový závod spoločnosti Sollers, ktorý sa nachádza v ekonomickej zóne Alabuga, a ktorý má výrobu zabezpečiť, síce ohlásil už v lani v lete spustenie produkčných liniek, ale čísla, ku ktorým sa ruskí novinári dostali, tomu nenasvedčujú. A ak nedokázal Aurus spustil linky so Senatom, je málo pravdepodobné, že by mal vytvorené logistické zázemie pre produkciu druhého modelu. Drom.ru sa tiež snažil nájsť prvých zákazníkov Aurusu, ale neuspel. Vypátral len dvoch, z toho jeden exemplár bol napísaný priamo na automobilku.

Aurus Komendant - 2022
Aurus Komendant - 2022
+3Aurus Komendant - 2022

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Aurus #Aurus Senat #Aurus Komendant
Články podľa značiek