Nemci totálne otočili. Dotácie na elektrické autá chcú zvýšiť na 10 800 €!

Ešte pred pár mesiacmi Nemecko plánovalo zníženie dotácií na elektromobily. Teraz je všetko naopak. Dotácie by sa mali zvýšiť takmer na 11-tisíc eur a malo by byť možné získať ich aj na luxusnejšie elektromobily s cenou do 60-tisíc eur.

01.06.2022 16:00
nabíjanie škoda enyaq Foto:
Nemci by chceli mať na cestách do roku 2030 15 miliónov elektrických áut. Podľa aktuálnych predajov je to utópia. (Ilustračné foto)
debata (7)

Približne pred mesiacom sme písali, že Nemecko pristúpi ku kroku, ktorý je nielen logický, ale skôr či neskôr bude aj nutný. Je ním zrušenie dotácií na elektrické autá a plug-in hybridy, ktoré nielen deformujú trh, ale pomáhajú aj dlhodobo udržiavať ceny elektrických áut na veľmi vysokej úrovni. V súčasnosti sa nákup elektromobilov v Nemecku dotuje sumou 6 000 eur a nabíjateľných plug-in hybridov 4 500 eur. K tomu však existujú aj ďalšie regionálne bonusy a bonusy predajcov.

Aj vďaka nim sa minulý rok v Nemecku predalo takmer 360-tisíc elektrických áut. Vyzerá to síce výborne, no má to dva háčiky. Pri týchto predajoch štátne dotácie brutálne zaťažujú rozpočet, takže nemeckí vládni ekonómovia si povedali, že stačí. Viedol ich k tomu aj fakt, že elektromobily sa na trhu tak etablovali, že sú už schopné presadiť sa na ňom aj bez umelej podpory. Rozhodnutie o zrušení dotácií najprv na plug-in hybridy, ktoré aj tak s ekológiou nemajú veľa spoločného a následne s odstupom aj na elektromobily, bolo logické a z nášho pohľadu jednoznačne dávalo aj zmysel.

elektromobil Čítajte viac Koniec štedrosti? Nemci plánujú skresať dotácie na elektroautá

Ale tu pragmatici narazili na politikov a lobistické aktivity automobiliek, ktoré investovali do elektromobilov už mnoho miliárd a bez dotácií ich jednoducho nedokážu predať. Nehovoriac už o tom, že taký Volkswagen pomerne „veľkohubo“ vyhlasuje, že už o pár rokov v predajoch elektrických áut prekoná aj Teslu.

Pravdou je, že nemeckí politici by chceli mať v roku 2030 na cestách 15 miliónov elektromobilov. Tento cieľ je však pri ich ročnom predaji niekde na úrovni 350-tisíc nesplniteľný, aj keď toto číslo samo osebe vyzerá skvele. V praxi by ich totiž ročne potrebovali predávať približne 1,8 milióna.

Tesla - elektrická Hodvábna cesta Čítajte viac Dotácie elektromobily zdražujú! Potvrdzuje to vývoj v Británii

A tak nemecká vláda ani nie po mesiaci „otočila“ o 180 stupňov. Namiesto rušenia dotácií ich teraz chce podľa informácií denníku Handelsblatt nielen predĺžiť, ale aj zvýšiť. V reči konkrétnych čísiel to znamená, že nákup elektrických áut by mal byť dotovaný minimálne do roku 2027, pričom dotácia by sa pri elektromobiloch s cenou do 40-tisíc eur mala zvýšiť zo 6-tisíc až na 10 800 eur. Zároveň by bolo umožnené získať dotácie aj na luxusnejšie elektromobily s cenou do 60-tisíc eur. Tá by však bola o niečo nižšia, suma ešte nebola špecifikovaná.

Uvidíme, ako napokon nemecká „elektro-schizofrénia“ skončí. Podľa Volkera Wissinga, spolkového ministra dopravy, ktorý predbežné návrhy zverejnil na sociálnej sieti ide zatiaľ „iba o možnosť“ a všetko napokon bude celkom inak.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektromobilita #dotácie na elektromobily #predaj elektromobilov #elektromobilita v Nemecku
Články podľa značiek