BMW M2: Nová generácia najpredávanejšieho ‘emka‘ je za rohom

Ostré BMW M2 predstaví Mníchov ešte do konca roka. Bude to poriadna raketa. Vyrábať ju ale budú v Mexiku!

01.06.2022 18:00
debata
BMW M2 by mohlo mať výkon aj viac ako 330 kW.... Foto: BMW
BMW M2 - 2022 BMW M2 by mohlo mať výkon aj viac ako 330 kW. Keďže vychádza z architektúry radu 3, môže čerpať z jeho techniky vrátane ostrých verzií M3 a M4.

Po vlaňajšej premiére novej generácie BMW radu 2 Coupé sa čaká už len na najostrejšiu verziu M2. Bude to poriadna raketa, veď na rozdiel od Mercedesu-Bnezu A od AMG sa novinka nevzdá 6-valca. A už súčasné BMW M40i xDrive je poriadna šelma. Veď pod kapotou má 275 kW a 500 Nm krútiaceho momentu. Ostré BMW M2 pôjde však ešte ďalej. A má z čoho ťažiť. Veď nové kupé je v podstate skrátenou „trojkou“ či „štvorkou“. Stačí teda siahnuť po ich najvýkonnejších agregátoch 3,0 TwinPower Turbo. Nové M3 a M4 majú zásobu 353 a vo verziách Competition až 375 kW. Takže výkon nového M2 by sa príliš líšiť nemusel.

BMW 240i xDrive - test 2022 Čítajte viac Test: BMW M240i xDrive Coupé – toto je fosílna nirvána

Odhadujeme ho kdesi medzi 301 kW predošlej generácie M2 vo verzii Competition a slabšou M-trojkou. Niektoré zdroje predpokladajú výkon 335 kW. Ten bude mieriť ku všetkým štyrom kolesám cez 8-stupňovú automatickú prevodovku, no vylúčený nie je ani manuál. Ako vidieť na zamaskovaných predsériových prototypoch, M2 dostane výrazný aerodynamický paket a za príplatok aj prítlačné zadné krídlo. Odhalené sú nádherné disky, ktoré by mohli mať priemer aj 20 palcov. Koncovky výfukov by mali ústiť v centre zadného difúzora, čo bude nepochybne efektné.

BMW M4 CSL - 2022 Čítajte viac BMW M4 CSL: ‘Okruhovej nirváne‘ chýba snáď len manuál. A môže na cesty!

V kabíne môžeme očakávať novší infotainment s dvojicou prepojených obrazoviek, s ktorým práve prichádza modernizované BMW radu 3. A, samozrejme, množstvo kože a dekorácií z karbónu. Zaujímavé je, že M2 nebude vznikať v Európe, ale v mexickom závode BMW v San Luis Potosí. Dátum premiéry nepoznáme, no v každom prípade to bude ešte v tomto roku. Ak nie na jeseň, tak možno BMW využije festival rýchlosti v Goodwoode, ktorý prebehne už koncom júna. Práve tam bude divízia M oslavovať päťdesiate výročie od vzniku. Nové M2 by sa tu nepochybne vynímalo popri brutálnom SUV BMW XM. Pripomeňme, že M2 je najpredávanejším „emkovým bavorákom“ všetkých čias.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M2 #BMW 2 Coupé
Články podľa značiek