Škode sa podarilo obnoviť výrobu na Ukrajine!

Škoda a jej obchodný partner Eurocar na začiatku tohto týždňa obnovili výrobu áut Škoda v závode v ukrajinskom Solomonove.

16.06.2022 14:00
debata (2)
Závod Eurocar v ukrajinskom Solomonove musel po... Foto: Škoda-Auto
Škoda - výroba Rusko Závod Eurocar v ukrajinskom Solomonove musel po invázii ruských vojsk prerušiť montáž vozidiel Škoda. Tá sa ale práve rozbieha, hoci koniec vojenského konfliktu je v nedohľadne.

Zhruba do polovice mesiaca plánuje firma Eurocar v skompletizovať všetkých 80 áut, ktoré boli minulú stredu vypravené vlakom z Mladej Boleslavi. Ide o modely Kodiaq a Karoq, ktoré boli na Ukrajinu doručené v rozložené forme. Povedala hovorkyňa Škody Simona Havlíková.

„Závod v Ukrajinskom Solomonove aj naďalej funguje ako logistické centrum, ktoré v spolupráci s OSN a Červeným krížom poskytuje humanitárnu pomoc Ukrajincom. Obnova výroby je pozitívnym signálom, že Ukrajina je nezdolá vo svojej túžbe rast a ísť vpred,“ uviedla Havlíková.

UAZ - výroba Čítajte viac Ruské automobilky sa rozbiehajú. Čo dokážu vyrobiť?

Autá na Ukrajinu dopravil vlak vo forme takzvaného SKD (Semi Knocked Down), teda vo forme čiastočnej predmontáže. Z hotových vozidiel boli demontované motor, prevodovka, predná náprava, zadná náprava, kolesá, výfuk, v prípade verzií 4×4 aj kardanový hriadeľ. Spolu s karosériou boli uložené na palety, ktoré putovali k opätovnej montáži v závode Eurocar na Ukrajine, ktorý musel po invázii ruských vojsk prerušiť výrobu.

Lada-XRay-Cross-Vesta-SW-Granta-800x500 c Čítajte viac Predaj áut v Rusku sa v máji prepadol takmer o 84 percent!

Škoda kvôli invázii prerušila tiež všetky aktivity v Rusku. Výrobu zastavila vo svojich ruských závodoch v Kaluge a Nižnom Novgorode a zastavila aj export áut do krajiny. Ruský trh je pritom pre Škodu jeden z najvýznamnejších. V roku 2021 bolo práve Rusko druhým najväčším trhom automobilky. Škoda tam predala 90 400 áut.

V Rusku Škoda vyrábala modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižnom Novgorode vyrábala tri modely, Rapid schádzal z montážnych liniek v Kaluge. Škoda vlani dodala zákazníkom ba celom svete 878 200 áut, čo je o 12,6 percenta menej v medziročnom porovnaní. Zároveň však zvýšila nekonsolidovaný čistý zisk o 48 % na 22,41 miliardy korún. Nekonsolidované tržby sa znížili len o 0,4 % na 422,6 miliardy ko­rún.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #výroba áut #Ukrajina #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek