Ford priznal, že na Mustangu Mach-E prerába. Je to osud elektromobilov?

Optimisti očakávali, že do roku 2025 sa ceny klasických áut a elektromobilov vyrovnajú. Nič také sa ale nedeje. Najnovší dôkaz prichádza od Fordu.

21.06.2022 14:00
debata (6)
Ford Mustang Mach-E je ambicióznym... Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Ford Mustang Mach-E je ambicióznym elektromobilom. Rast nákladov však znamená, že je pre automobilku momentálne stratový. Buď ich zoškrtá, alebo bude zdražovať.

Ceny elektromobilov sú podstatne vyššie ako ceny áut so spaľovacím motorom. A to dokonca aj s dotáciami. Optimisticky naladení analytici však predpokladali, že do roku 2025 dôjde k cenovej parite. A to vplyvom znižovania cien akumulátorov, najdrahšej súčasti elektromobilov, a úsporám z rozsahu výroby. Nič také sa ale nedeje. Naopak, náklady na produkciu elektromobilov rastú. Najnovšie to priznal Ford.

Keď svoj elektrický Mustang Mach-E uviedol v roku 2020 na trh, na každom predanom kuse zarábal. Teraz ale oznámil, že jeho výroba sa stala časom nerentabilnou. „Keď sme uviedli na trh Mach-E, boli sme v pluse, komoditné náklady však náš zisk vymazali,“ povedal John Lawler, finančný riaditeľ Fordu. Jednoducho, inflácia a rast cien surovín, napríklad kobaltu a lítia, cenu batérií aj nákladov zvyšuje.

ford-mustang-2018-galeria Čítajte viac Ford chce zachrániť ikonické motory V8. Pomôcť má vodík

„Pracujeme na tom, aby sme u všetkých našich elektromobilov dosiahli pozitívnu maržu,“ povedal Lawler. Je to preň kľúčové, pretože už v roku 2026 chce predávať dva milióny elektrických áut ročne. Dovtedy môže straty Ford dohnať z marží klasických modelov, ako napríklad z nového Bronca alebo pikapu F-150, modelov, ktoré sú veľmi žiadané a za ktoré sú zákazníci ochotní si priplatiť. Keď ale bude podiel elektrických áut na jeho registráciách rásť, o tento „vankúš“ príde.

Ford Mustang Mach-E - losí test 2021.jpg Čítajte viac Ford Mustang Mach-E: Elektrický crossover v losom teste nepresvedčil

Zlé správy o cenovej parite a poklese cien elektromobilov však prichádzajú aj z iných automobiliek. Iste nie náhodou nedávno Tesla zvýšila ceny svojich modelov v USA. Tesly Y napríklad až o 3 500 dolárov a Tesly 3 o 2 500 dolárov. Toto zdražovanie však nie je zďaleka prvé tento rok. Tesly zdražovali už v marci a následne v apríli. No a na lacný elektromobil neverí už ani koncern VW, ktorý priznal, že sa mu pravdepodobne nepodarí dodržať sľúbenú cenu 20 000 dolárov za svoj malý elektromobil, plánovaný na rok 2025.

Šéf vývoja Mercedesu-Benz, Markus Schäfer, sa zasa nedávno vyjadril, že cenová parita je v najbližších rokoch ilúziou. „Nie je to možné dosiahnuť so žiadnou súčasnou technológiou, ktorú máme k dispozícii. Druh cenovo dostupných batérií s vysokou hustotou, ktoré sú potrebné na to, aby to bolo možné, buď neexistuje, alebo existuje iba v laboratórnom prostredí,“ vysvetlil Schäfer. Podobné obavy vyjadril viackrát aj šéf Stellantisu Carlos Tavares.

Ford Mustang Mach-E - 2021
Ford Mustang Mach-E - 2021
+12Ford Mustang Mach-E - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #Ford Mustang Mach-E
Články podľa značiek