Štát spustí dotácie na nabíjačky pre elektromobily. Prvé už tento rok

Dotácie umožnia budovať ako pomalšie nabíjacie body s využitím striedavého prúdu, tak aj rýchle nabíjačky s jednosmerným prúdom.

25.08.2022 12:00
elektromobil Foto:
Dotácie na budovanie nabíjačiek budú môcť využiť mestá a obce a aj podnikatelia.
debata (11)

Občas sa objavia informácie, že Slovensko je na elekromobilitu dobre pripravené a má dostatok nabíjacích staníc. Tieto informácie však vychádzajú z porovnania počtu nabíjacích staníc s počtom elektormobilov, ktoré v danej krajine jazdia. A keďže z hľadiska trhového podielu elektromobilov patríme na úplný chvost Európy a pre ich rozširovanie aktuálne neexistuje a v roku 2022 zrejme ani nebude existovať vôbec žiadna podpora v podobe dotácií, tak sa teda aspoň chválime tým, akú vraj máme „dobrú nabíjaciu infraštruktúru“.

Pre praktické využívanie elektromobilov je však oveľa dôležitejšie niečo iné – kam všade sa s nimi skutočne dostanete. Inak povedané – koľko nabíjacích staníc má konkrétna krajina na každých 100 kilometrov svojej cestnej siete. A ak sa na slovenskú nabíjaciu infraštruktúru pozrieme z tohto uhla pohľadu, situácia zrazu vyzerá celkom inak.

Elektromobily - nabíjanie Čítajte viac Dôjde elektromobilom čoskoro 'šťava'? Siete s nimi nepočítali

V súčasnosti má podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) najlepšiu nabíjaciu infraštruktúru v Únii Holandsko. Táto krajina má 47,5 nabíjacích staníc na 100 km ciest. Nasleduje Luxembursko (34,5), Nemecko (19,4) a Portugalsko (14,9). Skupinu päť najúspešnejších krajín dopĺňa Rakúsko (6,1). Slovensko má len dve nabíjacie stanice na 100 km ciest a v tomto ukazovateli je porovnateľné napríklad s Chorvátskom (2,3).

Slovensko by chcelo tento nelichotivý údaj vylepšiť a preto Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR výzvu na podporu budovania nabíjacích staníc. Predpokladaný termín vyhlásenia výzvy pre obce a vyššie územné celky je posledný štvrťrok tohto roka a pre právnické osoby prvý štvrťrok budúceho roka.

Porsche - nabíjací park Lipsko Čítajte viac EÚ chce rýchlonabíjačky každých 60 km. A to povinne!

Dotácie umožnia budovať ako pomalšie nabíjacie body s využitím striedavého prúdu, tak aj rýchle nabíjačky s jednosmerným prúdom. „Predbežne je v rámci výzvy dotácia napríklad pre právnické osoby v sume 6 miliónov eur. Výška dotácie sa predpokladá v tomto prípade až do 50 % z oprávnených výdavkov, maximálne však 1 500 eur za 1 AC nabíjací bod (pomalšie nabíjanie striedavým prúdom, pozn. redakcie) a 14 500 eur za 1 DC nabíjaciu stanicu (rýchlonabíjačky s jednosmerným prúdom, pozn. redakcie),” vysvetlilo ministerstvo. Počet vybudovaných nabíjacích bodov nebude limitovaný. Presné lehoty a termíny budú zverejnené spolu s výzvou. „Predpokladáme, že uvedená výzva bude otvorená do vyčerpania alokovaných prostriedkov,“ uzavrel rezort hospodárstva.

To však nie je všetko. „V rámci plánu obnovy chce Slovensko investovať finančné prostriedky aj do vybudovania národnej siete 228 ultrarýchlych nabíjacích staníc na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktorá bude vo vlastníctve štátu,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva ešte začiatkom tohto roku. Na národnú sieť by malo putovať asi 30 miliónov eur. Uvidíme, či sa ju naozaj aj podarí vybudovať, alebo zostane opäť raz len pri sľuboch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #nabíjačky #nabíjanie elektromobilov #nabíjacia infraštruktúra #dotácie na nabíjacie stanice
Články podľa značiek