Škoda Vision 7S: Prvé skice konceptu ukazujú radikálne zmeny

Koncept Škoda Vision 7S zmení dizajn škodoviek. Nový štýl Modern Solid im prinesie robustnejšie línie ale aj nové charakteristické prvky. Napríklad svetlá v tvare písmena T.

23.08.2022 18:00
debata
Koncept Škoda Vision 7S by mohol byť... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision 7S - skice 2022 Koncept Škoda Vision 7S by mohol byť predobrazom úplne nového 7-miestneho elektromobilu. Minimálne sa jeho prvky, ako svetlá v tvare T, či sedem vertikálnych otvorov v nárazníku, objavia v sériovej produkcii.

Škoda opäť láka na premiéru konceptu Vision 7S, ktorý je prvým kompletným dielom šéfdizajnéra Olivera Stefaniho. A najmä, dáva bodku za dizajnovým jazykom, ktorý naordinoval škodovkám Jozef Kabaň. Nový štýl Modern Solid síce nadviaže na typické hodnoty značky, ako robustnosť, funkčnosť a autentickosť, ale bude výrazovo odlišný. Vision 7S ukazuje praktické 7-miestne SUV so širokou a kolmou maskou, lemovanou celkom novými svetlami. Kým hlavné reflektory sú umiestnené vertikálne, úzke denné svetlá majú horizontálnu polohu a zasahujú až do blatníkov. Tým vzniká výrazná grafika v tvare písmena T. Kapota s typickým „nosom“ sa, naopak, drží tradície.

Škoda Vision 7S - 2022 Čítajte viac Škoda Vision 7S: Česi odhaľujú ďalšie detaily konceptu SUV. Prekvapí volantom

Úplnou novinkou je sedem vertikálnych otvorov v prednom nárazníku, pričom stredný je zvýraznený oranžovou farbou. Pod ním je ešte hliníková nábehová hrana. So svetom SUV spájajú Vision 7S aj veľké kolesá, masívne výrezy blatníkov a robustné prahy. Solídnosť naznačujú široké zadné stĺpiky na konci jemne klesajúcej strechy. Aj vzadu nájdeme svetlá s grafikou T a náznak siedmich vertikálnych otvorov v nárazníku. Výfuky tu, samozrejme, nie sú. Ako naznačuje zaslepená predná maska, ide o čistý elektromobil, postavený na platforme MEB. Oveľa väčšia revolúcia nás však čaká v 7-miestnom interiéri.

Aerodynamiku vylepšujú výsuvné kľučky dverí... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision 7S - skice 2022 Aerodynamiku vylepšujú výsuvné kľučky dverí ale aj kolesá s s erodynamickými vložkami.

Nejde ani tak o variabilitu, či integrovanú detskú sedačku v oblasti stredového tunela, ako o usporiadanie palubnej dosky. Škoda totiž použila nielen vertikálne situovanú obrazovku infotainmentu, typickú pre staršie Tesly, ale dokonca volant s vertikálnymi ramenami! Tie by za normálnych okolností zavadzali výhľadu na digitálny prístrojový panel, preto je volant z oboch strán sploštený a prístroje posunuté nad jeho obrys. Máme tu teda čosi ako českú verziu i-Cockpitu, známeho z Peugeotov. Zároveň ale Škoda sľubuje dokonalú ergonómiu a k tomu vyvážený pomer medzi digitálnymi a analógovými prvkami.

Skica interiéru odhaľuje vertikálnu obrazovku... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision 7S - 2022 Skica interiéru odhaľuje vertikálnu obrazovku aj zvláštne usporiadanie volantu a prístrojového panela.

Dokumentuje to trojica veľkých otočných ovládačov pod displejom, doplnených haptickou odozvou. Doplnené sú navyše o dve analógové tlačidlá a jedno rolovacie tlačidlo. Pod tento ovládací panel sa ešte zmestila indukčná nabíjačka smarfónov. Tam ale nekončíme. Kabína Vision 7S umožní dva režimy usporiadania. V režime Jazda budú všetky ovládacie prvky v základnej polohe. Režim Relax bude možné aktivovať napríklad pri nabíjaní alebo pri zastávke. Volant a prístrojová doska sa vtedy posunú dopredu a sedadlá v prvom a druhom rade zas dozadu, aby mohli cestujúci sedieť ešte pohodlnejšie.

Škoda Kamiq - facelift 2023 Čítajte viac Škoda Kamiq: Najmenšie SUV čaká facelift. Už ho nachytali!

Uvidíme, či sa z Vision 7S vyvinie sériový model, alebo ostane len „laboratóriom“ nového dizajnu a technológií. Ak by predsa len zamieril na výrobné linky, bol by pre Škodu prvým 7-miestnym elektromobilom. Vylúčené nie je ani to, že by mohol dostať názov Elroq, ktorý má Škoda chránený. E na začiatku hovorí, že pôjde o model s čisto elektrickým pohonom a „q“ na konci je zas jasným znamením triedy SUV. A to koncept Vision 7S spĺňa do bodky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Vision 7S
Články podľa značiek