Ford v Španielsku nebude vyrábať elektromobily. Bude rád, ak sa v Európe udrží!

Ford bojuje v Európe so stratovou výrobou a nevyzerá to tak, že situácia by sa mala v dohľadnom čase zlepšiť.

30.08.2022 12:00
ford valencia Foto:
Ford mal so svojou "megafabrikou" veľké elektrické plány. Aktuálne z nich nie je nič.
debata (2)

Ford zverejnil, že odkladá svoje plánované výrobné investície v Španielsku, pričom uviedol ako dôvod bližšie nešpecifikovaný „revidovaný výhľad pre Európu“, ale na plány na rozšírenie fabriky vo Valencii vraj úplne nerezignoval. S problémami v Európe bojuje už takmer dekádu a ešte v roku 2019 jeho predstavitelia vyhlásili, že budú musieť zavrieť minimálne šesť fabrík v Európe a prepustiť tisíce zamestnancov.

A situácia sa ani po troch rokoch nezlepšila. Aktuálne Ford v Európe odstupuje od ďalšej veľkej plánovanej investície. Automobilka pôvodne chcela čerpať časť prostriedkov zo španielskych fondov EÚ na pomoc pri pandémii, ktoré mala prisľúbené vo výške 106 miliónov eur a plánovala ich investovať do spustenia výroby elektromobilov v továrni vo Valencii v roku 2025.

Foard - Saarlouise Čítajte viac Elektromobilita prináša nezamestnanosť. Ford zatvorí obrí závod v Európe

Svoju žiadosť o príspevok však tento týždeň stiahla. Americká automobilka doplnila, že bude spolupracovať s španielskymi úradmi na identifikácii ďalšej možnej spolupráce, keďže chce do roku 2030 prejsť v Európe výlučne na predaj elektrických áut.

Ford neuviedol ďalšie podrobnosti o svojom upravenom výhľade pre Európu. Aktuálne však potrebuje reštrukturalizáciu a výrazne znížiť náklady. Aj preto sa rozhodol zrušiť približne 3 000 pracovných miest, najmä v Severnej Amerike a Indii. Zväčša ide o nevýrobné pozície.

Vo svojom závode vo Valencii zatiaľ Ford prepúšťanie neplánuje, no netají sa tým, že k „určitej reštrukturalizácii“ pracovných miest príde, pretože elektrické autá sú jednoduchšie a menej prácne na montáž. V Španielsku chcel Ford pôvodne vyrábať elektromobily namiesto svojej továrne v Saarloius v Nemecku.

Ford Mustang Mach-E - 2020 Čítajte viac Ford priznal, že na Mustangu Mach-E prerába. Je to osud elektromobilov?

Tam sa do roku 2025 bude vyrábať Focus, no s predĺžením jeho výroby sa v Nemecku neráta a Ford pre túto svoju fabriku aktuálne nemá žiadne ďalšie využitie. Aktuálne hľadá „alternatívne možnosti“ a jednou z nich je vraj predaj celej fabriky onej automobilke. Namiesto toho automobilka uviedla, že bude hľadať „alternatívne príležitosti“ pre továreň v Saarlouis, vrátane predaja inej automobilke.

Ford plánuje v Európe uviesť na trh sedem plne elektrických vozidiel vrátane troch nových plne elektrických osobných áut a štyroch nových elektrických dodávok. Prvým novým EV bude crossover strednej triedy, ktorý sa tento rok začne vyrábať v továrni Fordu v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Bude využívať elektrickú platformu MEB koncernu Volkswagen, ktorá je základom modelu VW ID4, okrem iných modelov koncernu VW.

Okrem toho Ford bude vyrábať elektrickú verziu crossoveru Puma v Craiove v Rumunsku spolu s elektrickými dodávkami Transit Courier a Tourneo Courier.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #Saarloius #stratová výroba
Články podľa značiek