Alpine Alpenglow: Vodíkový koncept je úsvitom novej éry

Koncept superšportu fascinuje nielen dizajnom, ale aj pohonom. Jazdí síce na vodík, ale nevzdal sa spaľovacieho motora.

20.10.2022 18:00
debata
Futuristický koncept by mohol predznamenať... Foto: Alpine
Alpine Alpenglow - koncept 2022 Futuristický koncept by mohol predznamenať budúce okruhové špeciály Alpine, napríklad v kategórii LMDh. Zodpovedá tomu aj vodíkový pohon.

Nedávno nás Alpine potešilo úžasným kupé A110 R. Autom, ktoré akoby zabudlo, že sa píše rok 2022. Má totiž spaľovací motor, odľahčenú karosériu a k tomu upravenú aerodynamiku. Ako však vieme, novinka je rozlúčkou tejto slávnej športovej značky s fosílnou érou. Jej budúcnosť bude totiž čisto elektrická. Na vývoji elektrického nástupcu A110 už spolupracuje s Lotusom. Lenže okrem elektriny experimentuje Alpine aj s vodíkom. Tento rok už stihlo predstaviť koncept A481, ktorý vznikol v spolupráci s Európskym inštitútom dizajnu IED a teraz prichádza s ďalším.

Štúdia má dĺžku viac ako päť metrov, no vysoká... Foto: Alpine
Alpine Alpenglow - koncept 2022 Štúdia má dĺžku viac ako päť metrov, no vysoká je ani nie meter.
Alpine A110 R - 2022 Čítajte viac Alpine A110 R: Toto auto zabudlo, že je rok 2022. Je proste úžasné

Tento superšport má názov Alpenglow. A nie náhodou, pretože toto pomenovanie vyjadruje oranžovo-červenú žiaru, ktorá sa objavuje nad alpskými končiarmi tesne pred východom slnka. Odkazuje tak aj na geografickú polohu výrobcu. Vskutku futuristická štúdia, ktorá evokuje okruhové špeciály pre Le Mans, má dĺžku viac ako päť metrov, šírku viac ako dva, no jej kabína sa krčí nad asfaltom vo výške ani nie jedného metra. Zaujímavé sú úzke svetlá, ktoré lemujú prednú kapotu, ale aj pozdĺžna svetelná linka vchádzajúca do kabíny. Alpský pôvod pripomína Alpenglow aj diskami kolies v tvare snehovej vločky.

O potrebný prítlak sa stará aktívne zadné... Foto: Alpine
Alpine Alpenglow - koncept 2022 O potrebný prítlak sa stará aktívne zadné krídlo. Vďaka zachovaniu spaľovacieho motora môžeme rátať aj s adrenalínovou zvukovou kulisou.
Alpine A110 E-ternite Concept 2 Čítajte viac Alpine A110 E-ternité: Elektrický prototyp spája tradíciu a budúcnosť

O potrebný prítlak sa stará aktívne zadné krídlo. Zaujímavý je tiež pohon. Zdrojom energie sú dve nádrže na vodík, ktorý je v nich uskladnený pod tlakom až 700 barov. Ak však čakáte, že vodík prúdi do palivových článkov a odtiaľ do elektromotorov, ste na omyle. Alpenglow má totiž klasický spaľovací motor, len namiesto benzínu spaľuje ekologický vodík. Výfuky tak opúšťa iba vodná para, no zato aj adrenalínová zvuková kulisa. Je možné, že niektoré prvky tohto konceptu uvidíme na špeciáli kategórie LMDh. Alpine sa totiž stane centrom motoršportu pre celý Renault po tom, čo sa stala minulosťou jeho divízia RS.

Alpine Alpenglow - koncept 2022
Alpine Alpenglow - koncept 2022
+17Alpine Alpenglow - koncept 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #vodíkový pohon #Alpine #vodíkové autá #Alpine Alpenglow
Články podľa značiek