Rusi vraj kradnú kamery zo švédskych cestných radarov. Majú končiť v dronoch

Nie je to isté, ale médiá sa vážne zaoberajú teóriou, podľa ktorej stoja za masívnymi krádežami vysokorýchlostných kamier zo švédskych cestných radarov Rusi. Používať ich majú v dronoch, útočiacich na Ukrajine.

24.10.2022 20:15
debata (28)
Už od augusta sú švédske cestné radary terčom... Foto: Telegraff
Švédsko - krádeže cestných radarov Už od augusta sú švédske cestné radary terčom zlodejov. Tí z nich vyberajú rýchlostné kamery.

To, že občas ktosi zničí radar merajúci rýchlosť, sa stáva. Napríklad rozzúrený vodič, ktorý dostal pokutu za prekračovanie rýchlostných limitov. Alebo niekto, kto nechce, aby sa na danom úseku kontrolovala rýchlosť. Nestáva sa ale často, aby takéto vandalstvo dosiahlo rozmery, s ktorými je v súčasnosti konfrontovaná švédska polícia. Navyše, radary nie sú zničené hrubou silou. Páchatelia idú po ich vysokorýchlostných kamerách. V auguste bolo takto znefunkčnených 70 radarov a v októbri ďalších 80! Výsledok bol vždy rovnaký – z radaru zmizla iba kamera. Švédska polícia tvrdí, že tieto systematické krádeže sú úplne odlišné od toho, s čím sa doteraz stretla.

Aurus Komendant - 2022 Čítajte viac Aurus: Rusi sa tvária, že je všetko v poriadku. Predstavili vlastný 'Cullinan'

Jedna bizarná teória, ktorú zverejnil De Telegraaf tvrdí, že za tým stojí Rusko, ktoré používa švédske rýchlostné radary v po domácky vyrobených dronoch, nasadených do bojov na Ukrajine. Nemusí ísť o paranoju. Radary naozaj obsahujú kameru, blesk, radar a procesor – jednoducho komponenty, ktoré by sa v drone dali využiť. Teóriu nedávno podporilo aj video ukrajinského ministerstva obrany, ktoré ukazuje rozobratý ruský dron a v ňom kameru podobnú tej, ktorá sa používa vo švédskych cestných radaroch. „Sankcie Západu voči Rusku prinútili Moskvu nájsť kreatívne cesty k získaniu potrebných komponentov na výrobu vojenského vybavenia,“ napísal Lars Wilderang, autor populárneho švédskeho vojenského blogu.

Kamery môžu končiť v dronoch, používaných k... Foto: Telegraff
Švédsko - krádeže cestných radarov Kamery môžu končiť v dronoch, používaných k útokom na Ukrajinu.

Wilderang je presvedčený, že takéto masívne krádeže vysokorýchlostných kamier sa môžu stať len vtedy, ak je tu objednávka. „Takéto veci nerobíte, pokiaľ nemáte niekoho, kto si tieto produkty objednáva“ vysvetľuje. Hans Liwang, docent na Nórskej akadémii obrany povedal švédskym médiám, že naozaj nie je vylúčené, že ukradnuté kamery si môžu nájsť cestu do ruských dronov cez rastúci čierny trh. Všetko však môže byť aj inak. Zatiaľ sa totiž v ruskom drone našla len kamera značky Canon. Švédske radary sú ale vybavené fotoaparátmi Nikon, ktoré snímajú obraz zo vzdialenosti 50 stôp, čo je 15,2 metra.

Aurus Senat - štat výroby Sollers 2021 Čítajte viac Aurus: Putinova automobilka je totálne fiasko. Tvrdia to sami Rusi

To znamená, že zábery predmetov, ktoré sú bližšie alebo ďalej, by boli rozostrené. Navyše, podľa dodávateľa radarov, sa to nedá len tak jednoducho zmeniť. Na rozuzlenie tejto hádanky si budeme musieť počkať. V každom prípade, krádeže spôsobujú švédskej polícii straty. Každá kamera stojí približne 250 000 švédskych korún, čo je asi 22 500 eur. S takouto cenou by mohli byť lákadlom aj pre mnohých iných zločincov. Nemusia mať o ne záujem len Rusi. Ale v čase nedostatku komponentov je to skvelý zdroj špičkovej elektroniky a optiky.

Video ukrajinského ministerstva obrany ukazuje rozobratý ruský dron s kamerou Canon.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #drony #vojna na Ukrajine #cestný radar
Články podľa značiek