Ford láka na premiéru 'VW'. Nový elektromobil príde v marci

Prvý elektrický Ford na platforme MEB sa už odhaľuje. Bude mať drsnejší dizajn ako jeho nemecký konkurent.

20.12.2022 18:00
debata
Na sociálnej sieti odhalil Martin Sander, šéf... Foto: Ford
Ford - elektromobily Na sociálnej sieti odhalil Martin Sander, šéf tímu Ford Model e Europe, elektromobil, ktorý automobilka oficiálne predstaví v marci budúceho roka.

Očakávaná novinka bude prvým elektromobilom Fordu určeným výlučne pre Európu. Už dávnejšie je známe, že využije platformu MEB koncernu Volkswagen. Obe automobilky totiž úzko spolupracujú. Ako naznačuje prvá snímka poodhaleného modelu pod plachtou, v porovnaní s nemeckou konkurenciou na tých istých základoch bude elektrický Ford o čosi drsnejší. Presne v súlade s novou stratégiou „dobrodružného ducha“, ktorá je inšpirovaná americkým životným štýlom. Má ísť o športový crossover veľkosti VW ID.4 či ID.5. Jeho dizajn sa rodil v európskom centre a Európa bude aj jeho rodiskom.

Ford - elektrická stratégia 2022 Čítajte viac Ford chce dobyť Európu veľkými elektromobilmi. Už do konca dekády

Novinka s očakávaným názvom Explorer Sport má schádzať z výrobných liniek závodu Ford v Kolíne nad Rýnom, kde postupne „vytlačí Fiestu“. Predstaví sa v marci. Tento crossover bude však len začiatkom veľkej elektrickej transformácie Fordu v Európe. Dostane totiž aj menšieho súrodenca – elektrickú Pumu. Stať by sa tak malo v roku 2024. Jej produkcia je naplánovaná v Rumunsku. Celkovo by mal mať Ford v roku 2024 v ponuke až sedem čistých elektromobilov, vrátane úžitkových a do roku 2026 predávať na starom kontinente 600 000 elektro­mobilov ročne.

Ford Mustang Mach-e (2022) Čítajte viac Test: Ford Mustang Mach-E - elektromobil, ktorý dáva zmysel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily
Články podľa značiek