Audi Activesphere: V hre je ďalšie kupé do terénu

Po dlhšom čase Audi opäť pripomína štvrtý zo série konceptov Sphere. Premiéra elektrickej štúdie outdoorového kupé sa totiž blíži. Predstaví sa 26. januára.

22.12.2022 18:00
debata
Audi Activesphere Concept bude out-doorovo... Foto: Audi
Audi Activesphere Concept - 2022 Audi Activesphere Concept bude out-doorovo ladené elektrické kupé.

Audi zastaví predaj „fosílnych“ áut v Európe v roku 2033, ale už od roku 2026 neuvedie žiaden nový model so spaľovacím motorom. Zato budú rýchlym tempom pribúdať elektromobily. Súčasný Q8 e-tron, e-tron GT a Q4 e-tron sú len začiatkom jeho elektrickej ofenzívy. Budúcnosť bude patriť oveľa ambicióznejším batériovým modelom, postaveným na úplne nových elektrických platformách, vyvíjaných len pre tento typ pohonu. Predstavu o nich demonštroval Ingolstadt trojicou konceptov Skysphere, Grandsphere a Urbansphere, ktoré odhaľoval od leta 2021. A teraz chystá štvrtého člena rodiny, čo napokon naznačil už v lete.

Porsche 911 Dakar - 2022 Čítajte viac Porsche 911 Dakar: Táto Carrera jazdí ako off-road. Stovku dá však za 3,4 s!

Koncepčný štvorlístok uzavrie Audi Activesphere, ktorý bude asi tým najextravagan­tnejším. Skombinuje totiž karosériu kupé so zvýšeným podvozkom. Najbližšie bude mať asi ku konceptu elektrického roadsteru Skysphere, lenže tentoraz s uzavretou kabínou a šasi z SUV vrátane robustnej plastovej ochrany spodných partií karosérie. Prečo nie? Audi si na takéto auto brúsi zuby už niekoľko rokov. Spomeňme koncept Nanuk z roku 2013, z ktorého nakoniec nič nebolo. Navyše sú tu podobné novinky ako Porsche 911 Dakar či Lamborghini Sterrato. Tak prečo by do tejto novej kategórie nemohol prehovoriť Ingolstadt, aj keď formou elektromobilu. Dakar a Sterrato sú totiž čisto benzínové autá.

Druhá oficiálna snímka zachytáva elektrických... Foto: Audi
Audi Activesphere - 2022 Druhá oficiálna snímka zachytáva elektrických koncept Activesphere z vtáčej perspektívy. Bude mať panoramatickú strechu a aj strešný nosič. Napríklad na lyže.

V súvislosti s blížiacou sa premiérou Audi zverejnilo jej presný dátum, stane sa tak 26. januára, a ako bonus pribalilo druhú snímku. Tá zachytáva Activesphere z vtáčej perspektívy a s dvojicou lyží na panoramatickej streche. Vidíme na nej aj svietiace logá. Kedy sa podobné auto objaví vo výrobe, nie je známe. Najmä preto, že Audi priznalo, že projekt nových elektromobilov Artemis má kvôli problémom so softvérom omeškanie. Hovorí sa dokonca až o niekoľkých rokoch. Tri známe koncepty Skysphere, Grandsphere a Urbansphere sa po prvýkrát ukázali spoločne na letnej prehliadke elegancie počas Monterey Car Week v Kalifornii.

Lamborghini Huracan Sterrato - 2022 Čítajte viac Lamborghini Sterrato: Týchto 610 koní mieri aj do terénu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #Audi Activesphere #elektronobily
Články podľa značiek