Toto je TOP 10 najhodnotnejších automobiliek sveta. Tesla valcuje všetkých

Je to neuveriteľné, ale americká automobilka, ktorá predala prvé sériové auto až v roku 2012, položila na lopatky najväčších velikánov automobilového priemyslu s dlhou históriou. Pozrite si poradie TOP 10 automobiliek roka 2022 z pohľadu trhovej kapitalizácie.

29.12.2022 06:00
debata (4)
Tesla je relatívne malá automobilka, ktorá... Foto: Youtube
Elon Musk - otvorenie Gigafactory v Berlíne Tesla je relatívne malá automobilka, ktorá ročne zatiaľ nevyrobila viac ako milión áut, napriek tomu poráža v trhovej hodnote Toyotu, Volkswagen či Mercedes-Benz. Pomohlo jej aj otvorenie novej Gigafactory v Berlíne.

Aj mnohé automobilky patria medzi akciové spoločnosti. Hodnota ich akcií potom vyjadruje trhovú hodnotu spoločnosti. Cena, za ktorú sa akcie obchodujú, zasa odzrkadľujú vieru v silu firmy. Samozrejme, cena akcií kolíše. Donedávna však platilo, že nešlo o extrémne výkyvy. Hodnota stabilných firiem kontinuálne rástla s výnimkou recesií. To všetko sa ale zmenilo, keď na scénu vtrhla americká Tesla – automobilka, ktorá predala prvé sériové auto až v roku 2012 a zatiaľ nevyrobila ročne viac ako milión vozidiel. Vlani to bolo 930 000 kusov. Napriek tomu je dnes najhodnotnejšou automobilkou planéty. Kým v roku 2010 mala akcia Tesly hodnotu 3,84 a Fordu 11,64 dolára, dnes sa akcie Fordu obchodujú za asi 12 dolárov, ale akcie Tesly za 150 dolárov!

Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Čítajte viac CarVertical: Najrizikovejšie jazdené autá sú Tesly!

Podľa aktuálneho rebríčka má Tesla trhovú hodnotu 447,6 miliardy eur. To je priam neuveriteľné, pretože druhá Toyota s hodnotou 187,1 miliardy eur zaostáva za Teslou viac ako dvojnásobne a taký Volkswagen Group s hodnotou 99,1 mld. eur viac ako trojnásobne. Pritom nemecký koncern vyrobil vlani 8,9 milióna a Toyota takmer 10 miliónov áut. Na štvrtú priečku sa vyšplhala čínska automobilka BYD s trhovou hodnotou 91,5 mld. eur. Je tiež malým zázrakom, pretože vlani vyrobila len milión vozidiel, jej sila však spočíva najmä vo výrobe batérií. A to sa cení. Do prvej päťky sa dokázal ešte prepracovať Mercedes-Benz, jedna z najstabilnejších a najstarších automobiliek sveta, no trhová hodnota tejto spoločnosti je i tak päťkrát nižšia, ako hodnota mladučkej Tesly.

Tesla Semi - 2022 Čítajte viac Tesla Semi: Profesionál strhal kabínu revolučného ťahača. Je to iba hračka

V prvej desiatke nájdeme ešte Ford, General Motors, BMW, Hondu a na záver Stellantis. Posledný z koncernov má však na rozdiel od Tesly k dispozícii až 14 automobilových značiek, pretože vznikol spojením francúzskej skupiny PSA a americko-talianskeho gigantu FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Úspech Tesly považujú viacerí analytici za bublinu, ktorá môže prasknúť. Uvidíme, zatiaľ sa zdá, že to najhoršie má americký výrobca elektromobilov už za sebou a kým konkurenti bojujú z dôvodu čipovej krízy s poklesom výroby a tiež odbytu, Tesla otvára jednu novú fabriku za druhou a láme predajné aj výrobné rekordy. A to každý štvrťrok.

Najhodnotnejšie automobilky v roku 2022

Výrobca Trhová hodnota
1. Tesla 447,6 mld €
2. Toyota 187,1 mld. €
3. Volkswagen 99,1 mld €
4. BYD 91,5 mld. €
5. Mercedes-Benz 80,8 mld. €
6. Ford 62,3 mld. €
7. General Motors 60,4 mld. €
8. BMW 55,3 mld. €
9. Honda 48,2 mld. €
10. Stellantis 42,5 mld. €
Tesla S - 2021
Tesla S - 2021
+13Tesla S - 2021

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #trhová hodnota automobiliek
Články podľa značiek