Nadšenci zo Slovenska stvorili zbierku BMW. Všimli si ju až v Mníchove

Otec a syn podľahli čaru starších BMW. Až tak, že ich zbierku sa rozhodla zviditeľniť samotná automobilka. Zaujímavé je, že ju nájdeme na Slovensku.

30.12.2022 18:00
debata (3)
Najväčší podiel na unikátnej zbierke majú... Foto: BMW
BMW - kolekcia zo Slovenska Najväčší podiel na unikátnej zbierke majú luxusné limuzíny BMW radu 7 z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov.

To, čo ukrýva garáž rodiny Berthotyovcov, je skutočný poklad. Otec Bystrík a syn Jakub totiž podľahli čaru BMW. Zbierať ich začali po páde železnej opony. Kým však Jakub holduje modelom z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, jeho otec má záľubu v starších bavorákoch zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Impulz pre zbierku súvisí s Jakubovým detstvom. Na videu, ktoré zverejnilo priamo BMW, spomína na to, ako po revolúcii uvidel prvýkrát na našich cestách, inak zaplavených škodovkami, ladami či daciami, nové BMW radu 7, konkrétne generáciu E32. Hovorí, že to bolo čosi ako zjavenie z vesmíru. A keďže sa Jakubovi ako právnikovi darilo, časom si svoj sen vlastniť takéto auto splnil.

To video sa dostalo až na kanál BMW

Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach Čítajte viac Bratislavské ‘lambo‘ poháňal motor z Tatry 613. Ožiť má po 30 rokoch

Jeho prvým bavorákom bola práve vlajková loď radu 7, ktorú vyradili zo služieb vtedy ešte československej vlády. Tam sa ale Jakub nezastavil. Do zbierky pribúdali časom ďalšie a ďalšie exempláre. Dnes vlastní až 15 kusov sedmičiek, vrátane staršej generácie E23. Jakub tvrdí, že práve tieto generácie sú dokonalou kombináciu vzhľadu, výkonu, jednoduchosti, ale aj pôžitku z jazdy. Okrem toho v garáži Berthotyovcov nájdete aj ďalšie kúsky, ako napríklad BMW M5 (E39) alebo ikonické kupé E9, ktorým zbierku obohatil otec Bystrík. Bola to vraj láska na prvý dotyk, keď sa s priateľom pred rokmi zúčastnil rely veteránov a mohol si sadnúť za volant. Priznáva, že bol týmto kupé absolútne uchvátený.

V garáži rodiny Berthotyovcov však nájdete aj... Foto: BMW
BMW - kolekcia zo Slovenska V garáži rodiny Berthotyovcov však nájdete aj BMW M5, či ikonické kupé E9, ktoré patrí k najvyhľadávanejším BMW medzi zberateľmi áut.
Skoda 135 GL - 1988 Čítajte viac Škoda 135 GL: Tento vrchol evolúcie ‘tisícky‘ nik nechce. V ponuke je už rok

Aj napriek vysokej spotrebe týchto limuzín či športových modelov Jakub hovorí, že vo svojej podstate ide o ekologické autá. Dôvodom je relatívna jednoduchosť konštrukcie a kvalita. Ak im totiž venujete potrebnú starostlivosť, môžu slúžiť celé roky, a to je cesta ako chrániť životné prostredie. „Fanúšikovia moderných technológií si často neuvedomujú, že ak sa staráte o niečo, čo už bolo vyrobené, je to šetrnejšie než si kupovať čosi nové. Toto by mala byť cesta do budúcna, sústrediť sa na kvalitu a dlhú životnosť produktov. Veci, o ktoré sa staráte, môžu slúžiť donekonečna,“ vyznal sa Jakub. Otec aj syn pritom dúfajú, že v ich tradícii budú pokračovať Jakubovi synovia, ktorí už dnes radi navštevujú rodinnú garáž. Napokon, pozrite si video.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #veterány
Články podľa značiek