Ford opäť láka na nový elektromobil. Bude mať základy VW

Už do roku 2024 chce mať Ford v Európe deväť elektromobilov. Po Mustangu Mach-E a úžitkovom E-Transite príde čoskoro nový crossover.

28.02.2023 18:00
debata
Z nového elektrického Fordu toho zatiaľ veľa... Foto: Ford
Ford - elektromobil Sport Crossover 2023 Z nového elektrického Fordu toho zatiaľ veľa nevidíme. V každom prípade má ísť o športový crossover, situovaný pod Mustangom Mach-E.

Ford zintenzívňuje svoju elektrickú ofenzívu. Už do roka nás má zaplaviť novými elektromobilmi a do konca dekády sa zmeniť v Európe na čistú elektromobilku. Jeho klasické modely postupne končia alebo skončili. Minulosťou je Mondeo a jeho osud budú nasledovať Fiesta, Galaxy aj S-Max. V budúcom roku skončí dokonca legendárny Focus. Namiesto nich prídu elektrické novinky. Tou najbližšou sa stane „Sport Crosover“, situovaný pod Mustangom Mach-E a očakávanou elektrickou Pumou.

Ford - výroba Čítajte viac Ford už prepúšťa. Kvôli elektromobilom príde v Európe o prácu 3 800 ľudí

Ako vieme, bude výsledkom spolupráce s koncernom Volkswagen. Tá sa začala pikapmi Ranger /Amaroq a pokračovala dodávkami Touran/Tourneo. Teraz prichádza na rad prvý elektromobil. Jeho základom bude dobre známa platforma MEB, na ktorej už stoja modely VW ID.3, ID.4, ID.5, Škoda Enyaq iV či Audi Q4 e-tron. Vzhľadom na charakteristiku športového crossoveru očakávame niečo na spôsob ID.5. To sa zatiaľ ukázalo len pod plachtou vo videu Martina Sandera, ktorý je šéfom európskej divízie Fordu.

Ford Mustang Mach-E - 2021 Čítajte viac Ford chce zlacniť elektromobily. Dostanú batérie LFP

V krátkom príspevku na Twitteri označil novinku za „rebelantskú, nekompromisnú a rešpektujúcu dedičstvo SUV, ktoré bude pretransformované do éry elektrických áut“. Takže predpokladáme, že nepôjde len o preznačkovaný Volkswagen, ale model s vlastným dizajnom. Napokon, Ford už dávnejšie naznačil, že nové Fordy chcú zaujať americkým štýlom. Na rozuzlenie hádanky si počkáme do 21. marca, keď je plánovaná premiéra. Výroba sa rozbehne čoskoro v závode Fordu v Kolíne nad Rýnom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #crossover #elektromobily #MEB #platforma MEB
Články podľa značiek