Nový šéf Toyoty: Vodík chceme ako rovnocennú alternatívu elektriny

Generálny riaditeľ Toyoty Koji Sato vyhlásil, že do konca desaťročia sa japonská automobilka bude sústreďovať na rozširovanie vodíkovej infraštruktúry.

23.03.2023 12:00
Koji Sato (vľavo) a  Akio Toyoda Foto:
Koji Sato (vľavo) a Akio Toyoda.
debata

Pred dvomi mesiacmi sme písali, že vo svojej funkcii skončil na vlastnú žiadosť legendárny manažér a šéf Toyoty Akio Toyoda, ktorý automobilke šéfoval od roku 2009, úspešne ju previedol sériou vnútorných aj vonkajších kríz a dokázal z nej spraviť najúspešnejšiu automobilku na svete.

Šesťdesiatšesťročný Toyoda bude predsedom správnej rady. Novým prezidentom a výkonným riaditeľom koncernu bude Koji Sato, doterajší šéf marketingu Toyoty, prezident luxusnej značky Lexus a prezident športovej divízie GAZOO Racing. Sato je považovaný za spojenca Toyodu, zdieľa s ním rovnaký pohľad na vývoj automobilového priemyslu. Zmena sa vraj udiala preto, lebo automobilka „potrebuje novú krv, aby ju previedla do novej éry“. Tým sa samozrejme myslí prechod na elektromobilitu.

Toyota - 15 nových elektromobilov Čítajte viac Toyota ukázala ‘showroom budúcnosti‘. Je explóziou elektromobilov!

Novovymenovaný generálny riaditeľ Toyoty Koji Sato (funkcie sa ujme v apríli) však pred pár dňami prekvapivo vyhlásil, že aj keď elektromobily sú dôležité a zostávajú v centre pozornosti Toyoty, tak pre aktuálne najväčšiu automobilku na svete bude najvyššou prioritou jej uhlíkovo neutrálnej stratégie vodík a budovanie vodíkovej infraštruktúry. „Chceme, aby bol vodík v blízkej budúcnosti rovnocennou alternatívou iným druhom pohonu,“ povedal Sato 18. marca pri príležitosti zahájenia vytrvalostných pretekov, kde sa Toyota prezentovala pretekárskym auto na vodíkový pohon.

„Potrebujeme funkčný výrobný a dodávateľský reťazec,“ povedal Sato. „Pokiaľ v tomto smere nenastane pokrok, nemôžeme očakávať zvýšenie záujmu o vodík ako palivo.“

Toyota, pr nepouzivat Čítajte viac Je to oficiálne: Toyota obhájila titul najsilnejšej automobilky sveta

Je to nečakané vyhlásenie, pretože Sato ešte minulý mesiac po vymenovaní do vedúcej funkcie povedal, že najväčší svetový výrobca automobilov „musí drasticky zmeniť“ svoje podnikanie a osvojiť si prístup „najdôležitejšie sú elektromobily“. Spoločnosť aktuálne vyvíja novú elektrickú platformu, ktorú by elektromobily Toyota mali začať využívať od roku 2026. Vraj umožní vyrábať lacnejšie a výkonnejšie elektromobily.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #vodík #vodíkové autá #Mirai #vodíková infraštruktúra
Články podľa značiek