Dacia chystá dve nové SUV. 4x4 ale asi nedostanú

Dacia chce aj do budúcnosti ostať verná receptu bezkonkurenčného pomeru medzi cenou a hodnotou. To napriek tomu, že plánuje ofenzívu v segmente C. Aby to dokázala, svoje väčšie novinky postaví na platforme CMF-B. Tak ako to už ukázala Joggerom. Teraz je na rade nový Duster a veľký Bigster.

22.03.2023 18:00
debata
V roku 2025 predstaví Dacia svoju vlakovú loď... Foto: Dacia
Dacia Bigster Concept - 2021 V roku 2025 predstaví Dacia svoju vlakovú loď Bigster. Jej základom bude rovnomenný koncept z roku 2021.

Dacia je v Európe extrémne úspešnou automobilkou. To, čo sa začalo pokusom zaujať lacným autom zákazníkov južnej Európy či Afriky sa skončilo celoeurópskym boomom. Pripomeňme, že Sandero bolo vlani druhým najpredávanejším autom v krajinách Európskej únie a SUV Duster sa umiestnil na deviatej priečke. Za január a február tohto roka je Sandero dokonca európskym bestsellerom. Recept Dacie, ktorá ponúka „veľa muziky za málo peňazí“, jednoducho funguje. A tak mu chce ostať verná aj do budúcnosti. Už čoskoro predstaví nové modely v segmente C, teda o triedu vyššie ako Sandero a Logan.

Dacia Bigster - 2021 Čítajte viac Dacia Bigster: Takto bude vyzerať lacné 7-miestne SUV. Unikli patentové skice

Ofenzíva sa vlastne už začala. Veď v roku 2021 prišiel na svet 7-miestny Jogger, ktorý je krížencom kombi, MPV a SUV. Ten využíva koncernovú platformu CMF-B, teda jednoduchšiu a lacnejšiu, než akú používa materský Renault a Nissan v tejto triede. A platiť to bude aj o novinkách. Veď platforma CMF-B umožňuje vyvíjať autá s dĺžkou od 4,1 do 4,6 metra a použiť benzínové aj hybridné pohony vrátane verzií na LPG. V roku 2024, teda už na budúci rok, pribudne na spomínaných základoch v segmente nižšej strednej triedy tretia generácia Dusteru a rok nato aj ďalšie SUV, ktoré naznačila Dacia konceptom Bigster pred dvoma rokmi.

Dacia Bigster Concept - 2021 Čítajte viac Dacia Bigster: Toto je nové 7-miestne SUV! Lacné už nebude

V domovskom závode v Mioveni neďaleko Pitešti vyrába Dacia v súčasnosti modely Duster, Sandero Stepway, Logan a Jogger. Na budúci rok pribudne na linkách tretia generácia Dusteru a spomínaný Bigster. To by však už materský závod kapacitne nezvládol, a tak Dacia presunie produkciu Joggeru vrátane hybridnej verzia Hybrid 140 začiatkom roka 2024 do marockého Tangeru, kde má Dacia závod už od roku 2012. V súčasnosti tam z liniek schádzajú Sanderá. Otázkou pre milovníkov Dusterov je, či dokáže Dacia zachovať pohon oboch náprav. V súčasnosti totiž v aliancii Renault-Nissan neexistuje sériová štvorkolka na platforme CMF-B.

Dacia Bigster Concept - 2021
Dacia Bigster Concept - 2021
+12Dacia Bigster Concept - 2021
Dacia Jogger Hybrid 140 - 2022 Čítajte viac Dacia Jogger Hybrid 140: Toto bude najdrahší model značky. Doplatí na emisie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #Dacia Bigster
Články podľa značiek