AvtoVaz predstavil celkom ‘nové‘ SUV. S Ladou však nemá nič spoločné

Ruský AvtoVaz kráča v stopách Moskviča. Do opustenej továrne Nissanu v Petrohrade „nasťahoval“ montáž čínskeho SUV Bestune T77. V Rusku sa bude predávať ako Lada X-cross 5.

13.04.2023 14:00
debata (6)
Nová Lada X-cross 5 nie je ničím iným ako... Foto: AvtoVaz
Lada X-cross 5 - 2023 Nová Lada X-cross 5 nie je ničím iným ako ďalším čínskym autom montovaným v Rusku.

Pod krídlami koncernu Renault-Nissan mal ruský AvtoVaz ešte začiatkom roka 2022 veľké plány do budúcna. Vo vývoji bola napríklad celkom nová generácia Lady Niva na základoch nového Dusteru. To všetko je však po invázii ruských vojsk na Ukrajinu minulosťou. Lada nielenže nemá novinky, ale pre nedostatok súčiastok zo zahraničia, ktoré podliehajú sankciám a ktoré nedokáže nahradiť z domácich zdrojov, nevyrába ani to, čo ešte nedávno schádzalo z jej liniek v Togliatti. Ako-tak sa darí len Lade Niva a Lade Granta, teda najjednoduchším modelom z minulosti, aj to bez niektorých elektronických či emisných komponentov.

Moskvič 3 - 2022 Čítajte viac Moskvič: Už vieme, prečo sa ‘sovietskej‘ značke nedarí. Nostalgia je pridrahá

K tomu všetkému ruský AvtoVaz zdedil bývalú fabriku Nissanu v Petrohrade. Výrobných kapacít má teda nadbytok, ale nemá čo vyrábať. A tak sa aj Lada vydala cestou Moskviča. Na dílerskej konferencii v Soči oznámila, že v petrohradskom závode spustí montáž nového modelu Lada X-cross 5. Asi tušíte, že o nový model Lady ísť nemôže. Áno, X-cross 5 nebude ničím iným ako preznačkovaným čínskym SUV SIAC Bestune T77. S Ladou bude mať spoločné len logo. A tak to má byť aj s pripravovaným crossoverom a sedanom čínskej proveniencie. Nový podnik, ktorý vznikol prevodom 99,9 % podielu pôvodného Nissanu Manufacturing Rus, sa má volať Lada-Petrohrad.

Základom Lady X-cross 5 je čínske SUV SAIC... Foto: SAIC
SAIC Bestune T77 - 2019 Základom Lady X-cross 5 je čínske SUV SAIC Bestune T77, vyrábané od roku 2019.

„Nová“ Lada X-cross 5 bude dlhá 4 530 mm a poháňať ju bude výlučne preplňovaný benzínový 4-valec 1,5 Turbo s výkonom 118 kW. Zákazníci si budú môcť vybrať 6-stupňovú manuálnu alebo 7-stupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku. Otázkou ale je, či má Lada X-cross 5 šancu na úspech. Je totiž podobne veľká ako Moskvič 3, z ktorého sa za prvé tri mesiace roka predalo žalostných 461 áut. Skôr to vyzerá na zbytočnú konkurenciu v identickom segmente. Lada X-cross 5 tak bude kanibalizovať Moskvič 3 a naopak – Moskvič Ladu. Napriek tomu majú obaja výrobcovia veľké plány. Moskvič už napríklad predstavil nový sedan Moskvič 6, čo je čínsky Sehol Yao.

Lada X-cross 5 - 2023
SAIC Bestune T77 - 2019
+7SAIC Bestune T77 - 2019

Ako informoval prezident AvtoVaz-u Maxim Sokolov, do konca roka 2023 spoločnosť očakáva výrobu až 10 000 vozidiel Lada v Petrohrade v závislosti od dopytu na ruskom trhu. V rokoch 2025 až 2027 by mala výroba v podniku dosiahnuť 50 až 70 tisíc áut ročne. To už aj s ďalšími dvoma modelmi.

Moskvič 3 - predaj v Moskve Čítajte viac Rusi si len ťažko zvykajú na čínske autá. Nič iné im však neostáva

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AvtoVaz #SAIC #Lada X-cross 5 #Bestune T77
Články podľa značiek