Nissan Arizon: Koncept elektrického SUV zažiaril v Číne. Nie je to výstrel do tmy

Na autosalóne v Šanghaji predstavil Nissan veľké elektrické SUV. Zrodiť sa z neho môže jeden z 19 sľúbených elektromobilov, ktoré Japonci uvedú na trh do konca dekády.

20.04.2023 18:00
debata (3)
Veľkosťou by sa Arizon plný agresívnych tvarov... Foto: Nissan
Nissan Arizon Concept - 2023 Veľkosťou by sa Arizon plný agresívnych tvarov mohol blížiť novej Kii EV9 i keď nemá tri rady sedadiel.

Nissan má za sebou ťažké obdobie, no v súčasnosti už šliape na plné obrátky. Na trhu má nový Qashqai, elektrickú Ariyu aj nový X-Trail. Do budúcnosti navyše chystá záplavu elektromobilov. Ešte vlani tvrdil, že ich bude do konca desaťročia 15, ale nedávno svoj cieľ zvýšil až na 19. Jednoznačne chce dohnať elektrický sklz, hoci v čase uvedenia prvej generácie Leafu patril k priekopníkom elektromobility. Aj preto predstavuje jeden elektrický koncept za druhým. Vlani sme tu mali trojicu štúdií Hang-Out, Chill-Out a Surf-Out. No a teraz sa Nissan na autosalóne v Šanghaji pochválil konceptom naozaj veľkého elektrického SUV Arizon, ktoré by sa mohlo stať konkurentom napríklad pre Kiu EV9.

Do kabíny sa vstupuje cez dva páry krídlových... Foto: Nissan
Nissan Arizon Concept - 2023 Do kabíny sa vstupuje cez dva páry krídlových dverí. Nezavadzia ani stredový stĺpik.
Nissan Qashqai E - Power - test 2023 Čítajte viac Test: Nissan Qashqai E-Power – superhybrid stráca len na diaľnici

Čína je pre Nissan naďalej kľúčovým trhom, a tak sa netreba čudovať, že Arizon vznikol práve v ríši stredu. Jeho základom je však dobre známa aliančná platforma CMF-EV, takže rozhodne nie je len dizajnovou exhibíciou. Štúdia má pomerne agresívne tvary plné prelisov, masívny pontón a na ňom odľahčenú kabínu s bezrámovou konštrukciou okien a obrovským panoramatickým oknom. Zadný pár dverí sa otvára protismerne, čím vytvára ničím nerušený prístup do kabíny. Futuristický interiér má predné vznášajúce sa sedadlá a zadnú lavicu, ktorá pripomína sofu. Jednoduchá palubná doska nesie veľký displej a futuristický volant naznačujúci prítomnosť autonómneho riadenia.

Základom konceptu je platforma CMF-EV, ktorá... Foto: Nissan
Nissan Arizon Concept - 2023 Základom konceptu je platforma CMF-EV, ktorá spája Arizon s realitou.
Renault-Nissan - aliancia Čítajte viac Renault sa vzdáva nadvlády nad Nissanom. Výhody sú nejasné

Ovládanie má zjednodušiť inteligentný osobný asistent Eporo, ktorý dokáže komunikovať s cestujúcimi podobným spôsobom ako ľudia a poskytovať presné odpovede s využitím údajov o čase, počasí či lokalite. Arizon je tiež vybavený inovatívnym interaktívnym systémom osvetlenia, ktorý rozpoznáva ľudí a automaticky prispôsobuje osvetlenie tak, aby vyhovovalo ich zameraniu. Osvetlenie je možné upraviť aj prostredníctvom intuitívnych režimov vrátane módov voľný čas, relax, spánok a prekvapenie. Nissan tiež sľubuje, že nové úrovne konektivity umožnia spájať digitálnu a fyzickú realitu. O technike však nič bližšie neprezradil. Nevieme ani to, kedy by sme sa so sériovým SUV na báze konceptu Arizon mohli stretnúť na montážnych linkách.

Nissan Arizon Concept - 2023
Nissan Arizon Concept - 2023
+8Nissan Arizon Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Concept #koncept #Nissan Arizon #autosalón Šanghaj
Články podľa značiek