Honda Civic Type-R má rekord na Nürburgringu. Je najrýchlejšou predokolkou

Po šiestich rokoch sa Honde splnil sen. Nový Civic Type-R obkrúžil „zelené peklo“ za 7 minút 44:881 sekundy. Najrýchlejšie zo všetkých sériových áut s predným náhonom.

24.04.2023 14:00
debata (1)
Rekordné kolo na  Nürburgringu zajazdila Honda... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - rekord Nurburgring 2023 Rekordné kolo na Nürburgringu zajazdila Honda so sériovou verziou Type-R, čo znamená, že rovnaký čas môže dosiahnuť každý majiteľ tohto hothatchu.

Honda Civic Type-R je legendou a jedným najpopulárnejších hothatchou v histórii. Aj s tou najnovšou na báze jedenástej generácie mala Honda len tie najvyššie ambície. Preto prebiehalo finálne ladenie na najťažšom a najznámejšom nemeckom okruhu Nürburgringu. Na nečisto si Civic Type-R vyskúšal svoje okruhové schopnosti už vlani v Suzuke, ešte s karosériou ukrývajúcou finálny dizajn pod kamuflážou. Už vtedy sa Type-R podaril husársky kúsok, keď časom 2 minúty a 23:123 sekundy porazil všetkých mysliteľných konkurentov, vrátane Renaultu Mégane RS Trophy-R. Lenže Suzuka nie je Nürburgring. Ak zvládnete rekord v „zelenom pekle“ nič viac vysvetľovať netreba. A Honda už ani nemusí.

Honda Civic Type R - 2022 Čítajte viac Honda Civic Type-R: Najrýchlejší Civic všetkých čias prezradil výkon

Nový Civic Type-R 24. marca absolvoval 20,8 kilometrov dlhú trať za 7 minút 44:881 sekundy, čím vytvoril nový rekord medzi sériovými predokolkami. O to vzácnejší, že na rozdiel od mnohých súperov, išlo o neupravenú verziu, ktorá je dostupná pre každého záujemcu. Teda nie o limitovanú edíciu. V porovnaní s minulou generáciou si novinka polepšila o viac ako tri sekundy. Pritom výkon motora 2,0 VTEC Turbo si medzigeneračne príliš nepolepšil. Má 329 koní teda, 242 kW, čo je len o deväť viac ako v predošlej generácii. Zlepšenie ide teda najmä na vrub lepších jazdných vlastností a lepšej aerodynamike, čo umožňuje Type-R rýchlejšie prejazdy zákrut.

Honda CR-V Hybrid Racer - 2023 Čítajte viac Honda CR-V Hybrid Racer: Toto ‘rodinné SUV‘ má 800 k. Tankovať chce e-palivo

Spomeňme o 35 m dlhší rázvor náprav, výrazne širší rozchod zadného zavesenia a vyššiu polohu zadného prítlačného krídla. S asfaltom spájajú Type-R priam okruhové pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S. No evolúcii sa nevyhol ani pohonný agregát. Priniesla mu nové turbodúchadlo s optimalizovaným počtom a tvarom lopatiek. Zlepšil sa tiež prietok vzduchu, takže turbo vytvára vyšší tlak v širšom pásme otáčok. A lepšie je aj chladenie vďaka zväčšeným otvorom v nárazníku či novej štrbine na prednej kapote. Spolu so 6-stupňovým manuálom zrýchľuje sériový hothatch na stovku za 5,4 sekundy a dosahne maximálnu rýchlosť 275 km/h.

Honda Civic Type-R - rekord Nurburgring 2023
Honda Civic Type-R - rekord Nurburgring 2023
+5Honda Civic Type-R - rekord Nurburgring 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Type-R
Články podľa značiek