VW ID.Buzz dostane ‘zázračnú‘ strechu. Pridá 3 000 km ročne zdarma

Nemecká spoločnosť ABT vyvinula solárne strešné panely pre predĺženú verziu elektrického retrovanu ID.Buzz.

25.04.2023 12:00
debata (1)
Takýto solárny panel na streche ID.Buzz bude... Foto: ABT
VW ID.Buzz - solárny panel ABT Takýto solárny panel na streche ID.Buzz bude mať výkon 600 W a s prídavnými bočnými panelmi až jeden kilowatt.

Spoločnosť ABT sa nám spája väčšinou s výkonovým tuningom, ale má aj svoju divíziu e-Line, ktorá sa špecializuje na elektromobily. A tá sa pochválila solárnou strechou, ktorú je možné inštalovať na elektrický „retrovan“ ID. Buzz. Konkrétne na jeho predĺženú verziu, ktorá čoskoro rozšíri ponuku modelového radu. Voľba predĺženého variantu je celkom logická. Dlhšie auto znamená väčšiu plochu strechy, a to je presne to, čo solárne panely potrebujú. Napriek tomu, že sa ťažko prispôsobujú tvarom áut, počíta ABT do budúcna dokonca aj s možnosťou bočných solárnych článkov.

Volkswagen ID.7 - 2023 Čítajte viac VW ID.7: Passat budúcnosti je tu. Na jedno nabitie dá 700 km

A čo to bude znamenať v praxi? ABT tvrdí, že zákazníci môžu očakávať v optimálnych podmienkach až 600 wattov špičkového výkonu. Hrubé odhady naznačujú, že energia generovaná strešnými panelmi by mala stačiť až na 3 000 km dodatočného dojazdu ročne bez potreby pripojenia k sieti. Ak sa do výroby dostanú aj plánované solárne moduly bočných panelov, mal by špičkový výkon vzrásť na 1 000 wattov a „solárne kilometre“ na 3 200 ročne. Ak uvážime, že priemerne najazdia Európania za 12 mesiacov 10– až 12-tisíc kilometrov, celú štvrtinu by absolvovali zadarmo.

Lightyear Atlas Technologies - dražba po bankrote Čítajte viac Sen o solárnom aute skončil bankrotom. Nedokončené kusy mieria do dražby

Samozrejme, ponúkajú sa aj ďalšie aplikácie. Solárne panely môžu napájať spotrebiče obytnej verzie ID.Buzz California, ktorá sa má objaviť na trhu okolo roku 2025. ABT plánuje výrobu panelov pre ID.Buzz už v roku 2024, a to v spolupráci s automobilkou. Inštalovať ich chce totiž priamo na montážnej linke, čo by znamenalo menej logistických prekážok, ale aj nižšiu cenu. Zatiaľ však ABT neposkytlo ani približný odhad toho, koľko by takýto dodatočný zdroj energie mohol budúcich zákazníkov stáť. Návratnosť ale môže byť pomerne rýchla.

VW ID. Buzz - 2022
VW ID. Buzz - 2022
+21VW ID. Buzz - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #solárne panely #VW #elektromobily #VW ID.Buzz #ABT
Články podľa značiek