GM masívne investuje do ‘spaľovákov‘. Pritom má byť elektrický

General Motors síce už naplánoval elektrickú budúcnosť pre Cadillac či Buick, no so spaľovacími motormi to ešte nezabalí. Vyvíja minimálne tri nové agregáty, z toho jeden gigantický diesel.

23.06.2023 12:00
debata (1)
Mohutný 8-valcový diesel 6,6 HD Duramax bude... Foto: Chevrolet
Chevrolet - motor 6,6 V8 Duramax Mohutný 8-valcový diesel 6,6 HD Duramax bude používať General Motors v pikapoch Silverado HD a GMC Sierra HD. Vyvíja však aj benzínový 4-valec.

General Motors sa má stať čistou elektromobilkou od roku 2035, to napriek tomu, že za Atlantikom žiaden zákaz áut so spaľovacími motormi zatiaľ nehrozí. Niektoré jeho značky však prepriahnu na batérie oveľa skôr. Napríklad Buick v roku 2030 a Cadillac dokonca od roku 2025. Taký GMC Hummer jazdí na batérie už dne a na svete je aj elektrický pikap Silverado EV Zdalo by sa, že investície do spaľovacích motorov nemajú veľký význam, no deje sa pravý opak.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac ‘Prekliate‘ auto končí. GM prestáva vyrábať Chevrolet Bolt

GM práve oznámil, že investuje 920 miliónov dolárov do modernizácie dvoch závodov v Michigane a 500 miliónov dolárov do závodu v Texase. Modernizovať sa však bude aj závod v kanadskej Oshawe za 210 miliónov a závod v Indiane za 632 miliónov dolárov. Spolu tak koncern vynaloží až 3,2 miliardy. A to všetko v súvislosti s prípravou výroby novej generácie spaľovacích motorov, dokonca dieselov! Tak napríklad v Ohiu plánuje produkovať nový dieselový 8-valec Duramax s objemom 6,6 litra pre Chevrolet Silverado HD a GMC Sierra HD.

Nový diesel sa objaví napríklad vo veľkom... Foto: Chevrolet
Chevrolet Silverado HD - 2020 Nový diesel sa objaví napríklad vo veľkom Chevrolet Silverado HD.
Chevrolet Silverado EV - 2023 Čítajte viac Chevrolet Silverado: Americká ikona prepriahne na batérie. Stovku dá za 4,5 s

Ale ak by ste si mysleli, že hovoríme len o veľkých Full-size Truckoch, kde si elektrický pohon nájde cestu len ťažko, ste na omyle. General Motors totiž vyvíja napríklad aj benzínový 4-valec s objemom 2,5 litra pre osobné autá, ale aj nový benzínový 8-valec, ktorý nahradí súčasnú, 6,2-litrovú pohonnú jednotku v Corvette. A možno z nej bude profitovať aj Chevrolet Camarro. Zdá sa teda, že GM napriek veľkolepým vyhláseniam o elektromobilite predsa len pristupuje k budúcnosti pragmaticky a motorom s vnútorným spaľovaním stále verí. Inak by sa nepodujal na taký drahý projekt.

Chevrolet Silverado EV - 2023
Chevrolet Silverado EV - 2023
+12Chevrolet Silverado EV - 2023
Chevrolet Silverado EV - 2023
Chevrolet Silverado EV - 2023
+10Chevrolet Silverado EV - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #spaľovacie motory
Články podľa značiek