V Číne horela stanica na výmenu batérií. Automobilka Nio zatiaľ mlčí

V čínskom meste Jiangmen došlo po prvý raz k požiaru na tzv. swapovacej stanici automobilky Nio. Dôvodom mala byť poškodená batéria. Incident vyvoláva mnoho otázok.

27.06.2023 16:00
debata
Swapovacia stanica automobilky Nio začala... Foto: Carnewschina
Nio - swapovacia stanica PSS Swapovacia stanica automobilky Nio začala horieť po tom, čo sa v nej vznietila poškodená batéria.

Čínska automobilka Nio je jedinou na svete, ktorá vyrába elektromobily uspôsobené na rýchlu výmenu nenabitých akumulátorov za nabité. Je to parádny liek na najväčšiu nevýhodu elektrických áut, ktorou je krátky dojazd. Nio v súčasnosti prevádzkuje takzvané swapovacie stanice (PSS) v Číne a v Európe. Kým v domovskej krajine ich má už 1 500, na starom kontinente zatiaľ len 15. Ešte v tomto roku ich však chce vybudovať ďalších tisíc. Stanice PSS druhej generácie dokážu uskladniť modulov 13 batérií, ktorých výmena trvá pomocou robota asi päť minút. Stanica by mala za ideálnych okolností obslúžiť za deň 312 motoristov. Stanice tretej generácie by už mali vedieť uskladniť 21 paketov, takže množstvo „swapov“ výrazne vzrastie.

Pozrite sa ako hasili swapovaciu stanicu automobilky nio

Teraz sa však v súvislosti so stanicou PSS odohral incident. Stalo sa tak v čínskom meste Jiangmen v provincii Guangdong. Zasahovať tu museli miestni hasiči. Došlo totiž k požiaru. Všetko sa to začalo upozornením na poškodenie batérie vonkajšou silou, ktoré zaslala automobilka Nio svojmu zákazníkovi. Zároveň mu odporučila, aby čo najskôr zašiel na výmenníkovú stanicu a akumulátor vymenil za iný. Majiteľ auta tak aj urobil. Výmena prebehla hladko, ale 10 minút po nej sa zo stanice začal šíriť dym. Informoval o tom web Carnewschina.com. Zdá sa, že poškodená batéria sa po výmene začala nabíjať, čo viedlo k jej zapáleniu. Hasiči, ktorí dorazili na PSS, potvrdili vznietenie.

Nio - stanica na výmenu batérií Čítajte viac Nio: ‘Čínska Tesla‘ spustila v Európe prvú stanicu na výmenu batérií. Nemá páru

Podľa správy požiarnikov bolo v horiacej stanici uložených 13 batérií. Našťastie, hasiči dorazili k stanici v skorom štádiu požiaru, takže sa im ju podarilo uhasiť. Nedošlo k žiadnym zraneniam. Napriek tomu incident otvára niekoľko otázok ohľadne bezpečnosti swapovacích zariadení. Hlavnou je tá, prečo začal systém poškodenú batériu nabíjať, hoci o chybe vedel. Odpovede zatiaľ nepoznáme. Nio bude musieť pravdepodobne zmeniť softwér swapovacích staníc, aby sa podobné prípady neopakovali. V každom prípade mal najväčšie šťastie majiteľ elektromobilu. Ak by batériu nevymenil, mohlo sa ľahko stať, že mu zhorí celé vozidlo.

Nio ET5 Touring - 2023 Čítajte viac Nio ET5 Touring: Elektrické kombi z Číny si brúsi zuby na Európu. Nič mu nechýba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #požiar #elektromobily #výmena batérie #Nio #swapovacia stanica #výmena batérií
Články podľa značiek