BMW vyvinulo revolučný displej Panoramic Vision. Ukáže sa čoskoro

Po prvýkrát budú mať z head-up displeja úžitok aj cestujúci. Premietať obsah bude totiž na celú šírku čelného okna. Dostane ho nová generácia elektromobilov Neue Klasse, ktorá názvom odkazuje na priekopnícke modely spoločnosti zo 60. rokov minulého storočia.

11.07.2023 12:00
debata
Nový head-up displej BMW Panoramic Vision... Foto: BMW
BMW - Panoramic Vision Display 2023 Nový head-up displej BMW Panoramic Vision prestane byť výsadou vodiča. Jeho obsah bude viditeľný aj pre posádku.

Mníchovská automobilka patrila k pionierom elektrifikácie. Len si spomeňte na BMW i3 a futuristický plug-in hybridný superšport i8 z roku 2013. Tieto revolučné autá, vyrobené prevažne z kompozitov, využívali autonómne platformy a veľmi pokrokovú techniku. Boli však aj drahé a pre BMW nerentabilné. V Mníchove preto rýchlo zaradili spiatočku a novú generáciu elektromobilov ako iX3, i4 alebo aj novú limuzínu i7 a i5 vyvinuli na multienergetických platformách, teda základoch, ktoré môžu používať čisto elektrický pohon, ako aj klasické spaľovacie motory.

Telefón ovládaný bez dotykov. To je Samsung Galaxy Note 10+

Video

Výnimkou v produkcii BMW je len SUV iX, ktoré bolo vyvíjané od začiatku ako čistý elektromobil a na čistom hárku papiera. Jeho platforma je však určená luxusnému segmentu. Do budúcnosti preto BMW pripravuje celkom nové, čisto elektrické základy, ktoré budú podopierať novú generáciu takzvanej Neue Klasse, áut strednej triedy. Vracia sa tým vlastne k pôvodnému konceptu, keď tak trochu doplatilo na to, že predbehlo dobu. Nová platforma má byť zameraná na cirkulárnu ekonomiku, udržateľnosť, používanie nových technológií a tiež výrobných procesov.

Koncept BMW Dee, by nemal byť veľmi vzdialený... Foto: BMW
BMW i Vision Dee (2023) Koncept BMW Dee, by nemal byť veľmi vzdialený modelom Neue Klasse.

Prvým modelom, ktorý ju využije, bude elektrické BMW so staronovým názvom i3. Nemýľte si ho však s elektrifikovanou čínskou verziou radu 3, ktorá sa v Európe nepredáva. Tá nová bude mať bližšie k futuristickému konceptu BMW i Vision Dee, ktorý v januári predstavila nemecká prémiová automobilka na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Kompaktný sedan s retrolíniami inšpirovanými slávnym BMW 2000 zo sedemdesiatych rokov disponoval lakom, ktorý dokáže meniť farby, maskou, ktorá pretransformovala ľadvinky aj svetlá do digitálnej podoby, aj autonómnym riadením.

BMW M5 Touring - 2023 Čítajte viac BMW M5 Touring: Mníchov potvrdil ďalšie šialené kombi. Techniku si asi požičia z XM

A nové technológie nájdeme aj v kabíne. Jednu z nich teraz BMW odhaľuje. Nové kompaktné elektromobily sa budú môcť pochváliť head-up displejom BMW Panoramic Vision. Čelné sklo sa vďaka tomu stane jedným veľkým displejom, a to bez ohľadu na to, či sa vodič rozhodne, ktoré informácie chce zobraziť vo svojom vlastnom zornom poli, alebo či celý obsah uvidia všetci cestujúci. Obsah sa bude premietať s vyššou intenzitou svetla a kontrastom na zatmavenej ploche na spodnom okraji čelného skla.

BMW i Vision Dee (2023) Čítajte viac BMW Dee: Na CES v Las Vegas predstavil Mníchov čisté sci-fi

To vytvorí mimoriadne ostrý obraz, ktorý bude vždy viditeľný na celej šírke okna. Informácie potrebné pre konkrétnu jazdnú situáciu sa vždy zobrazia na správnom mieste a v správnom čase. Bonusom bude aj vyššia bezpečnosť, pretože vodič sa bude môcť viac sústrediť na riadenie, presne podľa sloganu “oči na ceste – ruky na volante“. O ďalších technologických novinkách Neue Klasse nás bude BMW informovať na septembrovej výstave IAA Mobility 2023 v Mníchove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #displej #Panoramic Vision Display
Články podľa značiek