Veľký prehľad: Pozrite sa, ako dotujú elektromobily v zahraničí. Slovensko je outsiderom

Na Cypre poskytujú dotáciu na nákup elektromobilu až 19-tisíc eur, vo Francúzsku 5-tisíc, no napríklad vo Švédsku alebo Švajčiarsku ich už nedotujú.

17.07.2023 06:00
elektromobil - nabíjanie Foto:
Slovensko sa nachádza v skupine štátov, ktoré podporujú prechod na elektromobiltu len minimálne.
debata (11)

Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) každoročne zverejňuje prehľad štátnych dotácií a úľav v štátoch Európskej únie a v Spojenom kráľovstve, na Islande a vo Švajčiarsku. Údaje pre rok 2023 ukazujú, že štáty v podpore pokračujú, aj keď ich forma sa odlišuje. Okrem finančných príspevkov na kúpu batériových alebo plug-in hybridných automobilov sú rozšírené aj daňové úľavy na kúpu, či vlastníctvo vozidla. To platí pre fyzické ako aj právnické osoby.

Video: Elektromobily sú aj o mentálnom nastavení - pre niekoho nabíjanie trvá poldruha sekundy
Video

Slovensko sa však nachádza v skupine štátov, ktoré podporujú prechod na elektromobiltu len minimálne. V zásade sa za úľavu dá považovať minimálny poplatok za registráciu v hodnote 33 eur a nulová cestná daň pre podnikateľov v prípade čistých elektromobilov a 50% sadzba cestnej dane, pokiaľ firma vlastní hybridné vozidlo. Okrem nás neposkytujú priame dotácie ani Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko, Lotyšsko, Švédsko a Švajčiarsko.

VW ID.3 - nabíjačka Čítajte aj Nemecko zruší dotácie na elektroautá. Plug-in hybridy ‘zareže‘ už tento rok

Naopak, najštedrejšia dotačná schéma je na Cypre, kde je nákup plug-in hybridu podporený sumou 12 000 eur a čistého elektromobilu dokonca 19 000 eur, pričom ich cena nesmie prekročiť 80 000 eur. Podmienkou je aj zošrotovanie starého auta. Nadpriemerná dotácia je pripravená aj pre Malťanov, ktorí dostanú na nový elektromobil 11 000 eur a firmy sa dokonca môžu uchádzať až o stimul v hodnote 20 000 eur. Okrem toho môžu získať ďalšie úľavy zošrotovaním auta staršieho ako desať rokov.

V prípade veľkých európskych štátov, a teda aj ekonomík, možno badať trend postupne sa znižujúcich dotácií, keďže pri ich vysokej hodnote stúpa tlak na štátne rozpočty. Napríklad v Nemecku sa už skončila podpora plug-in hybridov a od roku 2024 nebudú podporované ani čisté elektromobily. Vo Francúzsku zatiaľ dotácie na elektromobily ostávajú v platnosti, a to v sume 5 000 eur a len pri kúpe auta do 47 000 eur.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte aj Šok. Nemci redukujú plány na počet nabíjačiek, vraj ich toľko netreba

V Taliansku je k dispozícií 3 000 eur na nový elektromobil do sumy 35 000, alebo 5 000 eur, ak dôjde k zošrotovaniu starého auta. V prípade dobíjateľných hybridov, sú obe sumy o tisíc eur nižšie. V Španielsku je interval dotácie od 4 500 do 7 000 eur pre elektromobily a 2 500 až 5 000 eur pre plug-in hybridy. V Spojenom kráľovstve je dotácia určená len na kúpu elektromobilov upravených pre zdravotne postihnutých ľudí v maximálnej výške 2 500 libier (približne 2 900 eur).

Veľmi prívetivú dotačnú stratégiu má naopak Rumunsko, ktoré podporuje nákup elektromobilov nadpriemernými 11 500 eurami. Okrem toho je 6 400 eur pripravených pre spotrebiteľov kupujúcich dobíjateľné hybridy a dokonca 3 300 eur pre budúcich majiteľov samodobíjateľných hybridov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #elektromobilita #dotácie na elektromobily
Články podľa značiek