Pardon, elektromobily! Požiar lode Fremantly Highway nespôsobili elektrické autá

Príčina megapožiaru obrej lode Fremantle Highway s takmer 4 000 vozidlami na palube nie je stále vyšetrená. Jedno je ale isté. Elektrické autá sú v tom nevinne.

17.08.2023 14:00
Loď Fremantle Highway v prístave Eemshaven Foto:
Požiar lode nespôsobili elektromobily. Všetkých 498 je prakticky nepoškodených na štyroch spodných palubách lode. Naopak, na štyroch najvyšších sú klasické autá takmer roztavené.
debata (17)

Požiar lode Fremantle Highway pri holandských brehoch, ktorá viezla 3 783 nových áut, vrátane 498 elektromobilov, plnil na prelome júla a augusta svetové médiá. Hoci vyšetrovanie vzniku požiaru zďaleka neskončilo, za najpravdepodob­nejšiu príčinu označili experti vznietenie niektorého z elektrických áut. V tomto duchu informovala o nešťastí holandská RTL či renomovaná agentúra Reuters. Do debaty o rizikách vyplývajúcich z lodnej prepravy elektromobilov sa zapojili aj samotní lodiari, poisťovne, Kráľovská asociácia holandských vlastníkov lodí (KVNR) či Európska námorná bezpečnostná agentúra. Najnovšie informácie však hovoria, že elektromobily sú v tom tentoraz nevinne.

Fremantle Highway Čítajte viac Fremantle Highway: Rolls-Royce potvrdil, že zhoreli aj jeho autá. Aké tam ešte boli?

Poškodenú loď sa totiž podarilo po viac ako týždni uhasiť a začiatkom augusta dotiahnuť do holandského Eemshavenu. A čo je dôležité, má za sebou prvú prehliadku, ktorá síce príčinu požiaru neobjasnila, ale jasne z nej vyplýva, že plamene nemajú na svedomí elektromobily. Podľa Petra Berdowskeho, šéfa záchrannej spoločnosti Royola Boskalis sú štyri spodné paluby lode v podstate nepoškodené a okolo 1 000 áut, ktoré tam stoja, vrátane 498 elektrických, je v dobrom stave. To vylučuje možnosť, že by plamene začali šľahať z dôvodu chemickej reakcie v batérii niektorého z elektromobilov. Najviac poškodené sú štyri najvrchnejšie paluby, kde intenzita požiaru autá doslova roztavila a privarila k podlahe.

Holandsko požiar loď nákladná elektromobily Čítajte viac Zdražie požiar lode Fremantle Highway elektromobily? Vládne na nej drahé peklo

Web New Mobility však konštatuje, že stále nie je známe, či sa na vrchných palubách nenachádzali plug-in hybridy, ktoré majú tiež relatívne veľkú batériu. Obriu loď, ktorá kotví v Eemshavene, v prístave Groningen, teraz čaká odčerpanie vykurovacieho oleja, ktorý požíva ako palivo pre svoje dieselové motory, aby sa zabránilo jeho úniku a znečisteniu životného prostredia. Fremantle Highway môže zostať v prístave do 14. októbra. Potom bude musieť byť odtiahnutá na iné miesto, kde sa rozhodne, či bude opravená alebo zošrotovaná. Experti zároveň riešia, ako dostať autá z lode i keď tie pravdepodobne už k zákazníkom nezamieria. Predbežná škoda sa odhaduje na 330 miliónov eur.

Fremantle Highway Čítajte viac Horí ďalšia loď, ktorá prepravuje autá. Zrejme opäť kvôli elektromobilu

„Veľkým požiarom, ako bol ten na Fremantle Highway, sa dá zabrániť, ak je na palube nainštalovaný správny hasiaci systém,“ povedal Cor Meedendorp, šéf FIFI4Marine, pre holandské rádio BNR. Jeho spoločnosť vyvinula automatický hasiaci systém, ktorý využíva biopenu. „Neobsahuje žiadne toxické výpary a oheň je uhasený skôr, ako sa stane nekontrolovateľným,“ dodáva Meedendorp. „Inštalácia takéhoto systému na veľkých lodiach si však vyžaduje veľké investície. Lodné spoločnosti preto nechcú míňať milióny eur a radšej platia o niečo vyššie poistné a ‚akceptujú‘, že raz za desať rokov môže na niektorej z ich lodí dôjsť k požiaru,“ uzatvára Meedendorp.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #elektromobily #požiar lode #Fremantle Highway
Články podľa značiek