VW Passat a Tiguan dostanú nové adaptívne tlmiče DCC Pro

Volkswagen opäť láka na premiéru dvoch jesenných noviniek – kombi Passat Variant a SUV Tiguan. Tentoraz informuje o novom odpružení, ktoré má priniesť viac komfortu aj stability.

28.08.2023 12:00
VW Passat - podvozok DCC Pro Foto:
Adaptívne tlmiče podvozka DCC Pro dostanú o jeden aktívny ventil navyše. Ten umožní regulovať tuhosť zvlášť pri kompresii, ale aj pri odskoku kolesa.
debata

Premiéra nového Passatu a Tiguanu sa blíži. O oboch už čo-to prezradil. Vieme, že dostanú benzínové aj naftové motory a k tomu plug-in hybrid s dojazdom až 100 km a rýchlym nabíjaním jednosmerným prúdom. Tiguan tiež sľubuje elektronické uzávery diferenciálov XDS, čo zlepší jeho schopnosti mimo asfaltu. Obe autá však budú aj podstatne komfortnejšie ako doteraz. Volkswagen totiž prezradil, že v nich debutuje nový adaptívny podvozok DCC Pro (Dynamic Chassis Control Pro). Uvidíme, či z tejto zmeny bude ťažiť aj štvrtá generácia Superbu, ktorá bude schádzať na spoločných linkách s Passatom Variant v Bratislave.

VW Tiguan - predprodukčné prototypy 2023 Čítajte viac VW Tiguan: Nová generácia odhaľuje tajomstvá. Ukáže sa na jeseň

V porovnaní s prvou generáciou dostane každý tlmič až dva od seba nezávislé ventily. Doteraz používali len jeden. Prvý bude upravovať tuhosť tlmenia pri kompresii, teda prejazde nerovnosti, a druhý pri odskoku, napríklad pri prejazde výtlku. Jazda tak má byť oveľa komfortnejšia. Tam sa to ale nekončí, pretože schopnosť tlmičov meniť tuhosť vo väčšom rozsahu využije Volkswagen aj na elimináciu náklonov karosérie. Pri prejazde zákrut jednoducho stuhnú tlmiče na vonkajšej strane a podobne to môže fungovať aj pri prudkej akcelerácii či prudkom brzdení. V prípade Tiguanu bude systém dokonca koordinovaný s činnosťou uzávierok diferenciálov.

Nový Volkswagen Passat Variant (2023) Čítajte viac Takto vyzerá nový Volkswagen Passat. Poznáme prvé technické detaily

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW Passat #VW Tiguan
Články podľa značiek